Kako da pobedite strah? Saveti koji će vam pomoći da ojačate

Izvor: B92, 23.Jan.2023, 17:21

Kako da pobedite strah? Saveti koji će vam pomoći da ojačate

Autorka knjige "Bez straha", dr Brenda Šošana predlaže nekoliko vežbi koje treba da primenjujete svakoga dana kako biste pobedili strah. Važno je da ostanete uporni i istrajni, jer strah nije nastao za jedan dana, pa i ne treba očekivati da će brzo nestati. Ipak, upornost će se isplatiti. Kako i sama autorka navodi i sam strah je zapravo kukavica koji postaje bespomoćan jednom kad ga upoznamo, osvestimo i pogledamo pravo u oči.

Svaki dan skinite jednu masku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Koje maske svakodnevno nosite? Kako želite drugima da se prikažete? Koji deo najviše želite da sakrijete od drugih? Koju cenu plaćate kako biste taj deo sebe prikrili? Skinite jednu masku dnevno. Barem nakratko svaki dan budite ono što jeste. Bez obzira na osobinu koju tako žarko želite da sakrijete, i posvetite neko vreme iskazujući joj ljubav. (Kad se borite ili mrzite neki deo sebe, onda on postaje veći i bolniji.) Prihvatite neželjeni deo sebe i pustite ga da bude deo vas. S naklonošću ga posmatrajte. Dajte mu prostora da diše. Dopustite mu da počne da se izražava. Dopustite da istina izađe na videlo, da bude izrečena.

Odvojite vreme i prostor za ono što vas usrećuje

Šta vas najviše raduje, šta vas najsnažnije ispunjava? (Odgovorite brzo, jednostavno zapišite sve što vam padne na pamet.) Nije važno šta drugi misle. Koliko prostora, vremena i pažnje poklanjate nečemu što vas usrećuje? Svakodnevno počnite da radite ono što vas najviše usrećuje i što vas najsnažnije ispunjava. Tek nekoliko minuta dnevno (za početak) značiće veliku promenu.

Recite ono što mislite i tražite ono što vam je potrebno

Šta želite da kažete, a još niste rekli? Kome to želite da kažete? Šta istinski želite od drugih? Jeste li spremni to da zatražite? Jeste li spremni da prihvatite „da“ ili „ne“ kao odgovor na svoje pitanje? To je važno. Dopustite i drugima pravo da kažu „da“ ili „ne“. Nemojte njihov odgovor da shvatate lično.

Govorite glasno, izrecite svoju istinu

Ali to učinite na lep način. To ne znači da bi trebalo da krivite, mrzite ili napadate druge. To jednostavno znači da preuzimate odgovornost za svoja osećanja, potrebe i ono što kažete, i da to činite na odgovoran način, dostojanstveno i samouvereno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.