Kada vam vitamin C ne pomaže?

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2013, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada vam vitamin C ne pomaže?

Uzimanje vitamina C pomaže u sprečavanju nastanka prehlade, ali samo ako redovno vežbate, pokazala je nova studija.

Finski istraživači su otkrili da pića bogata vitaminom C poput soka od pomorandže ne mogu pomoći da oterate prehladu, ukoliko se izležavate po ceo dan.

Međutim, ljudi koji vežbaju, mogu upoloviti rizik od nastanka prehlade, ukoliko uzimaju dovoljno ovog vitamina.

Naučnici Univerziteta u Helsinkiju sproveli su niz eksperimenata u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je učestvovalo više od 11.000 ljudi.

Oni su dali volonterima dozu tog vitamina, a zatim pratili uticaj na njihovo zdravlje.

Otkrili su da se rizik od dobijanja prehlade smanjivao kod osoba koje vežbaju, dok je kod onih koji su se ipak zarazili, lečenje trajalo dva puta kraće, nego kod onih koji nisu uzimali vitamin.

Istraživali su takođe otkrili da deca bolje reaguju na vitamine, nego odrasli, pa doza od samo jednog grama dnevno smanjuje trajanje prehlade kod mališana za 18 procenata. Kod odraslih je učinak svega osam odsto.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kada vam vitamin C ne pomaže?

Izvor: Dzungla.org, 17.Feb.2013

Uzimanje vitamina C pomaže u sprečavanju nastanka prehlade, ali samo ako redovno vežbate, pokazala je nova studija.... Opširnije na Vesti online / Slobodno Vreme / Zdravlje /

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.