Kada stalno gledaš pogrešan film (VIDEO)

Izvor: B92, 19.Sep.2013, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada stalno gledaš pogrešan film (VIDEO)

U susret obeležavanju Svetskog dana Alchajmerove bolesti, 21. septembra, Udruženje „Alchajmer“ organizovalo je akciju „Pogrešan film". Akcija ima za cilj da pokaže kako izgleda život osoba sa ovim oblikom demencije, kao i da ukaže na značaj ranog otkrivanja ove bolesti.

Dirljiva kampanja za Alchajmera

Volonteri Udruženja su, u okviru eksperimenta, gledaocima u bioskopu umesto filma za koji su kupili kartu pustili „pogrešan film“ u trajanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 5 minuta, a za to vreme njihove reakcije su snimane skrivenim kamerama.

Nervoza, zbunjenost, uznemirenost, ljutnja - bile su samo neke od reakcija koje su zabeležene kod publike u toku gledanja „pogrešnog filma“, a upravo su to neki od najčešćih oblika ponašanja osoba sa Alchajmerovom bolešću.

„Ideja čitave akcije proistekla je iz želje da skrenemo pažnju da postoji veliki broj osoba sa Alchajmerovom bolešću i da je najbolji način za uspešno lečenje upravo rano otkrivanje bolesti.“ – izjavila je Nada Bašić, predsednica Udruženja „Alchajmer“ i dodala: „Prema nezvaničnim podacima, u Srbiji živi oko 200.000 osoba obolelih od Alchajmerove bolesti.“

Alchajmerova bolest je najčešći uzrok demencije koji se u najvećem broju slučajeva javlja kod osoba starijih od 65 godina, mada se može javiti i kod mlađih osoba. Razvija se kroz više godina, a zaboravnost, gubitak kratkotrajnog pamćenja, ponavljanje pitanja, gubitak interesovanja, problemi u pronalaženju reči, samo su neki od simptoma sa kojim se svakodnevno suočavaju ljudi oboleli od demencije i Alchajmerove bolesti.

Procenjuje se da u svetu ima oko 36 miliona osoba sa Alchajmerovom bolešću, dok na svakih 7 sekundi jedna osoba oboli od ovog mentalnog oboljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.