Izvor: eKlinika.rs, 04.Feb.2021, 19:02

Kada je vreme za prvu posetu stomatologu

Kada je vreme za prvu posetu stomatologu

Mnogi roditelji imaju nedoumice povodom pravog vremena za prvu posetu stomatologu. Da li odvesti dete kada zubi počnu sa nicanjem, sačekati da nikne još koji zub, ili tek kada se ukaže problem?
Odakle bebi karijes? Naime, dete se rađa sa sterilnom usnom dupljom, koju potom naseljavaju različiti mikroorganizmi. Oni su sastavni deo normalne flore usne duplje i učestvuju u imunološkim mehanizmima deteta.
Nicanjem prvih zuba, usnu duplju naseljavaju i bakterije koje u povoljnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << sredini mogu izazvati karijes odgovarajućim mehanizmima. Glavni izazivač karijesa je bakterija Streptococcus mutans, koju beba dobija direktno od majke, ili od bližih članova porodice. Povećana koncentracija ove bakterije u pljuvački deteta u kombinaciji sa prisutnim predisponirajućim faktorima povećava rizik za nastanak cirkularnog karijesa (“baby bottle caries”)
Shutterstock: Cirkularni karijes

Da li se može sprečiti transmisija kariogenih bakterija sa majke na bebu ? U jednoj studiji objavljenoj u magazinu “Journal of Dental Sciences”, naučnici su pokazali da kod trudnica kod kojih su bile sprovedene preventivne mere u drugom trimestru trudnoće, njihove bebe su imale nižu koncentraciju kariogenih bakterija u pljuvački u poređenju sa kontrolnom grupom. Preventivne mere su uključivale sanaciju većih karijesnih lezija, uklanjanje mekih i čvrstih naslaga, primenu niskih koncentracija fluorida i edukaciju o oranoj higijeni.
Pravo vreme za prvu, drugu i treću posetu dečijem stomatologu Prema preporukama Evropskog udruženja za Preventivnu i dečiju stomatologiju, prva poseta dečijem stomatologu treba biti po nicanju prvog zubića (6-8 mesec) ili u prvih 12 meseci. Tokom ove posete stomatolog će vas upoznati sa kompletnim programom koji se tiče oralne higijene, pravilne ishrane, kao i korekcije loših navika, koje mogu uticati na pojavu karijesa i dovesti do nepravilnog razvoja lica i vilica. Osim toga, stomatolog će pregledati usnu duplju deteta radi otkrivanja potencijalnih anomalija i faktora rizika, na osnovu kojih će vam dati dalji plan za prevenciju oralnih bolesti ili eventualnu terapiju. 
Druga poseta stomotologu obično dolazi između druge i treće godine, odnosno po nicanju svih mlečnih zuba. U ovoj poseti stomatolog će proveriti da li su svi zubi iznikli i da li su oni zdravi, odnosno da li je predloženi preventivni plan bio primenjen u ovom periodu. 
Nekada se dešava da već u drugoj poseti dete ima prisutan cirkularni karijes na gotovo svim zubima, i da je veliki broj zuba indikovan za vađenje. Ovakva situacija ukazuje na nepravilan način ishrane, sa dugotrajnim zadržavanjem hrane u ustima, i nepostojanje adekvatne oralne higijene.
Presudna je uloga roditelja u sprečavanju nastanka ovog oboljenja, čije su posledice poremećaji ishrane, govora, razvitka lica i vilica, neprijatna iskustva kod stomatologa u budućnosti, itd.
Ukoliko dete nema nikave tegobe, vreme za treću posetu je period pri kraju treće godine ili na početku četvrte. Dečiji stomatolog će u tom prilikom oceniti razvoj zuba i vilica, i utvrditi karijes rizik.
Shodno tome, dalje posete i kontrole biće isplanirane. Ovo je period u kome se mogu uključiti i fluoridi zaprevenciju karijesa. Naredne kontrole se mogu obavljati jednom do dva puta godišnje u skladu sa individulanim rizikom za pojavu karijesa. 
Savet šta nikako ne bi trebalo da radite Prva poseta stomatologu za dete treba da bude prijatno iskustvo, bez stresa i traume. Uloga roditelja je presudna u pripremi deteta, tako što će detaljno objasniti kod kuće detetu zašto je važno da ima zdrave zube i kako stomatolog njemu pomaže u tome. 
Nikada ne treba govoriti detetu “Ukoliko ne budeš dobar, vodićemo te da primiš injekciju ili kod zubara, doktora..” Takav pristup, u detetovoj realnosti kreira sliku stomatologa kao negativnog karaktera koji nanosi “štetu” detetu a roditelj ga brani od njega. 
Detetu treba objasniti šta će mu se raditi, i ne treba ga lagati da se “ništa neće raditi” ukoliko se u toj poseti na primer popravlja ili vadi zub. 
Pozitivni primeri roditelja, braće i sestara mogu pozitivno uticati na ohrabrenje deteta i stvaranje povoljne atmosfere. 
U situacijama kada dete kod stomatologa dođe prvi put u akutnom stanju sa bolom i otokom,  privikavanje će biti znatno teže jer će dete uvek povezivati bol i strah sa odlaskom kod stomatologa. 
Članak Kada je vreme za prvu posetu stomatologu se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.