KONAČNO: Brushalter koji detektuje rak

Izvor: Mondo, 03.Maj.2017, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO: Brushalter koji detektuje rak

Učenik iz Meksika napravio je brushalter koji otkriva rak dojke u ranoj fazi!

Foto: Gulliver Getty/Thinkstock

Hulijan Rios Kantu (18) iz Meksika kaže da ga je inspirisala majčina borba protiv ove bolesti da napravi revolucionarni brushalter.

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Grudnjak, nazvan EVA, razvio je uz pomoć troje prijatelja u svojoj kompanija Higia Technologies, a namenjen je, pre svega, ženama koje imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << genetske predispozicije da obole od raka.

U brushalter je ugrađeno 200 biosenzora, putem kojih brushalter mapira površinu grudi i beleži promene temperature, oblika ili težine.

"Zašto baš grudnjak? Jer omogućava da grudi stoje u normalnom položaju i ne mora da se nosi češće od jednom nedeljno", kaže Hulijan.

Rios Kantu kaže da biosenzori mogu da odrede termalnu provodljivost po zonama. To je važno zato što toplota može da bude znak za veći protok krvi, što može da znači da ti krvi sudovi "hrane" nešto - tipično za neke vrste kancera.

"EVA je zapravo mreža biosenzora koji pokrivaju grudi, mere temperaturu, analiziraju te podatke i šalju ih aplikaciji ili nekom računaru", objasnio je ovaj učenik.

"Ukoliko ima bilo kakva ‘deformacija’ ili tumor u grudima, veći je protok krvi i viša je temperatura".

Hulijan je osvojio prvo mesto na takmičenju učenika-preduzetnika i za ovaj izum dobio 20.000 dolara.



Izvor: YouTube

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.