Jagode i borovnice za zdrav mozak i dugo pamćenje

Izvor: S media, 25.Avg.2010, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagode i borovnice za zdrav mozak i dugo pamćenje

Bobičasto voće štiti mozak od starenja i umanjuje rizik od gubitka pamćenja, otkrili su američki naučnici.

Jagode, kupine i borovnice sadrže visok nivo biljnih spojeva polifenola, koji štite mozak. Naime, voće koje sadrži narandžasti, crveni ili plavi pigment umanjuje rizik od gubitka pamćenja i poboljšava kognitivnu funkciju mozga, tvrde naučnici na osnovu dvomesečne laboratorijske studije sprovedene na pacovima.

"Dobra vest je da prirodni spojevi polofenoli >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << koji se nalaze u voću, povrću i u orašastim plodovima imaju antioksidativno i protivupalno delovanje, te štite mozak od starenja", kazao je naučnik Shibu Poulose koji je predstavio studiju, prenosi "Daily Telegraph".

Poulose je dodao i to da polifenoli koji se nalaze u bobičastom voću pomažu određenim ćelijama, nazvanim mikroglije, koje učestvuju u odbrani organizma, čiste toksične proteine odgovorne za starenje, gubitak pamćenja i štite od mentalnog propadanja.

"Naše istraživanje je pokazalo da polifenoli u bobičastom voću zaista pomažu i štite aktivnu funkciju mozga. Naše istraživanje je prvo koje pokazuje pozitivan efekat konzumiranja bobičastog voća", kistakao je Poulose.

Takođe, naučnik je napomenuo da ljudi treba da jedu cele plodove, naravno sveže i oprane.

Izvor: (Sarajevo-x.com)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.