Iva – zlato za zdrav život

Izvor: eKlinika.rs, 29.Jan.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iva – zlato za zdrav život

Lečenje biljem – trava iva jača imunitet i odličan je borac protiv stresa. Kupka povoljno deluje na kožne promene, a balzam na ublažavanje reumatizma.

 
Trava iva (teucrium montanum) je biljka koja se za lečenje mnogih bolesti koristi još od doba antike. Raste po krševitim mestima, brdima i planinama, obično na kamenitom tlu. Poznaje se po malim i okruglim poleglim busenovima. U narodu je poznata i kao gorski cmilj i dubčac, a iskusni travari cene je kao zlato. >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << Ne bez razloga, jer po starom narodnom verovanju trava iva pomaže čoveku da se posle duge bolesti oporavi i mentalno i fizički, pišu Novosti. 
Pored toga, dug je spisak bolesti koje ona leči, a koliko je pouzdana, govori i stara izreka: „Trava iva od mrtva pravi živa“. Cveta od jula do septembra. Nadzemni deo biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vreme cvetanja. Pravilno branje trave ive podrazumeva da lisnate cvetne vrhove grančica sečete oštrim makazama i brzo ih sušite na promaji da bi se sačuvala boja i miris. Preporuka je i da gde god da je berete, barem trećinu cvetova ostavite netaknute. Zbog lekovitih svojstava zaštićena je Uredbom o stavljanju pod kontrolu sakupljanja, korišćenja i prometa na osnovu Zakona o zaštiti životne sredine. 
Ova aromatična biljka sadrži etarsko ulje, tanin, holin, saponine i gorke supstance. Koristi se preventivno za jačanje imunog sistema, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, a u narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za lečenje probavnih i disajnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih supstanci nezamenljiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost stomaka. Svojim antiseptičkim delovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne supstance u crevima i želucu. Takođe je delotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti. 
Čaj trave ive leči grčeve i čisti krv. Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u lečenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline. Kao kupka povoljno deluje na kožu, naročito kada je reč o ranama i raznim promenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Kako za ovu travu fitoterapeuti kažu da je univerzalni lek, prema nekim tumačenjima može da deluje: protiv bakterija i gljivica, kod bolesti želuca, smanjuje upale, jak je antioksidans, vraća raspoloženje u depresiji, reguliše probavu, izbacuje višak tečnosti iz organizma, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti, čisti organizam. 
Recepti 
Čisti krv 
Kašiku suve i usitnjene trave ive preliti sa 250 ml ključale vode, poklopljeno kuvati dva minuta i posle 15 minuta procediti. Dnevno piti 3 puta po šolju svežeg nezaslađenog čaja, pre glavnih obroka. 
Protiv hemoroida 
Dvadeset grama biljke potopite u 100 ml konjaka. Ostavite da stoji dve nedelje. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture. 
Za jačanje imuniteta 
U litar crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite da stoji osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, pre jela. Možete da probate i ovaj recept: osušenu ivu sitno sameljite u mlinu za kafu. Uzimajte jedan do tri grama pre jela.
Izvor: B92.net

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.