Izvor: Prva.rs, 22.Jun.2014, 10:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Istina ili mit: Zamrznuta hrana nije zdrava
MIT: Zamrznuta hrana nije zdrava
ISTINA: Moramo biti svesni važnosti konzumacije nutritivno punovrednih namirnica i obraćanju pozornosti na smanjenje prekuvanih i konzervisanih obroka u našoj ishrani.
Najpogođeniji su vitamin C, vitamini B skupine, poput folne kiseline. Vitamini topivi u mastima (A, D, E) ne gube se u značajnoj meri konzervisanjem, ali mogu značajno biti smanjeni ako su izloženi svetlosti i kontaktu sa vazduhom.
Vrlo važni nutrijenti čiji se sadržaj ne smanjuje smrzavanjem i konzervisanjem su proteini i masne kiseline, uključujući omega-3 masne kiseline. Stoga je, na primer, brzo smrznuta riba nutricionistički preporučljiva.
Najnepovoljnija opcija je kada je voće ili povrće ubrano, zatim stoji u skladištima, a nakon toga u ostavama ili hladnjacima, pre nego što se pripremi.
Tada je sigurno kako je nutrijenata u biljnim namirnicama ostalo najmanje. To je neretko slučaj i upravo u tom scenariju konzument dobija najmanje hranjivih materija iz hrane. Konzervisana hrana smatra se takođe nepovoljnijom opcijom jer se smanjuje sadržaj nutrijenata, a hrana podvrgnuta brzom zamrzavanju, načelno ima najmanje gubitke.
PROČITAJTE I:
Plastika je štetna za zdravlje