Infekcija izazvana humanim papiloma virusom – HPV

Izvor: eKlinika.rs, 08.Apr.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Infekcija izazvana humanim papiloma virusom – HPV

S obzirom na nedovoljnu upucenost populacije sa infekcijom koju izaziva HPV virus , zelja mi je da sledecim tekstom na opste narodnim jezikom pokusam objasniti sta je to, kako se prenosi, koliko je vremena potrebno da se na mestu inficirane koze I sluzokoze pojave prvi znaci bolesi. I na samom kraju kako se leci.
Verujem da ste u detinjstvu primecivali na ljudima ili da ste sami imali bradavice na prsticima koje ste pokusavali da uklonite iz vise estetskih razloga. Vidite uzrocnik bradavica >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << je upravo HPV virus. Znaci, sreli smo se sa istim a da nismo znali sta je to u stvari. HPV virus je visoko kontagiozan! Zasto smo ovo naglasili opisacemo vam u sledecem tekstu.

Virus se po svemu sudeci prvenstveno nalazi na nasim rukama . Znaci prenosi se direktnim kontaktom koze I sluzokoze, znaci seksulnim kontaktom, zatim sa inficiranih predmeta, stvari, garderobe, peskira, bazena, salona koje posecujemo, teretanama… Da sve je to istina. Cesto pitanje koje postavljamo je zasto se lekari opterecuju genotipskim karakteristikama samog virusa (famozni brojevi ima ih 100 vrsta). Da bi znali samo na koliko da nas kontrolisu zato sto su neki opasni a neki ne. Nista drugo!

Sledece oko cega Vas treba uputiti je period od infekcije do prvih pokazatelja simptoma ( papiloma na kozi, kondiloma na sluzokozi ), ili u lekarskom zargonu inkubacija. Najcesce se kondilomatozni izrastaji pojavljuju posle tri meseca od infekcije, mada nekada mogu proci i godine od momenta infekcija do njihove pojave. Opet nikad se ne zna, sto znaci ne mozemo se osloniti preterano na vreme , zar ne?
Sta je najbitnije! Prevencija, vakcinacija devojcica od 9 do 26 godina, lekari kazu pre nego li zapocne sa seksualnim odnosima. U koliko smo to propustili a sa druge strane se inficirali nasi lekari su tu za nas. Zavisno od mesta uklonice nam promenice , uraditi genotipizaciju ( pronaci nas broj ) I kontrolisati nas periodicno. Te kontrolice ne smemo zaboraviti.

Na nasoj planeti postoji veliki broj mikroorganizama a mi smo na njoj samo zato sto nam oni to dozvoljavaju.
Dr IVA

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.