Indijskom dečaku izvađena 232 zuba

Izvor: B92, 24.Jul.2014, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijskom dečaku izvađena 232 zuba

Lekari u Indiji su izvadili sedamnaestogodišnjem dečaku 232 zuba iz usta tokom sedmočasovne operacije.

Ašik Gavai je doveden s otokom u vilici, rekao je dr Sunada Diver koji je na čelu Mumbajske stomatološke klinike, piše BBC.

Ovaj tinejdžer je poslednjih osamnaest meseci putovao od grada do grada, pošto lekari iz njegovog sela nisu uspeli da pronađu uzrok bolova i otoka.

Lekari su njegov slučaj opisali kao vrlo redak i praktično svetski rekord: >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Ašikov slučaj je vrsta benignog tumora gde desni stvaraju višak zuba", dodaje dr Diver.

"U početku nismo mogli da ih izvadimo pa smo koristili dleto i čekić", opisuje on.

"Kako smo ga otvorili, mali zub je počeo da izlazi, i tako jedan po jedan. U početku smo ih skupljali, izgledali su kao mali beli biseri, a onda smo se umorili. Izbrojali smo 232 zuba", kaže Diver.

U operaciji je učestvovalo dva hirurga i dva asistenta. Ašik sada ima 28 zuba. Njegovo stanje se opisuje kao veoma retko a lekari koji su radili operaciju kažu da poslednjih 30 godina nije viđen takav slučaj.

Do sada su slični slučajevi otkriveni u gornjoj vilici i maksimum je bio 37 zuba dok je kod Ašika sve smešteno u donjoj vilici a broj zuba je nadmašio sve dosadašnje.

Ašikov otac je za "Mumbaj Miror" rekao da se zabrinuo da je u pitanju rak, pošto se njegov sin žalio na bol poslednjih nekoliko meseci.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Indijskom-decaku-izvadjena-232-zuba

Izvor: medio.rs, 24.Jul.2014

Lekari u Indiji su izvadili sedamnaestogodišnjem dečaku 232 zuba iz usta tokom sedmočasovne operacije.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.