Implanti povećavaju rizik od raka

Izvor: B92, 01.Maj.2013, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Implanti povećavaju rizik od raka

Žene koje boluju od raka i imaju ugrađene grudne implante su pod skoro 40% većim rizikom od smrti od raka dojke nego one bez njih, pokazalo je jedno istraživanje.

Istraživanjem je ustanovljeno da kozmetički implanti kod žena koje boluju od raka dojke povaćavaju rizik od smrti za tačno 38% zbog toga što umeci često mogu da smetaju medicinskom uređajima kao što su mamografi da prate razvoj bolesti.

Istraživanje kanadskih naučnika je zapravo analiziralo 5 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << studija koje su sprovedana na pacijentkinjma bolesnim od raka i koje su radi uvećanja grudi ugradili kozmetičke implante.

Međutim to nije sve.

Nakon toga, stručnjaci sa univerziteta u Kvebeku su analizirali još 12 različitih istraživanja koja su pokazala da su čak i zdrave žene koje su veštačkim implantima povećavale grudi bile pod 26% većim rizikom da im se u kasnijem dobu dijagnostikuje rak dojke.

Prethodna istraživanja su utvrdila da silikoni i slani dodaci koji su sastavni deo implanta mogu prilikom pregleda na mamografu da naprave senke koje onemgućavaju potpunu transparentnost tkiva, tako da eventualno oboljenje ostane neotkriveno ili se uoči tek u poodmakloj fazi.

Poznato je od ranije da posledice ugradnje, kao što su ožiljci ili otvrdnuto tkivo koje se javlja kod nekih pacijentkinja takođe može da smanji pouzdanost skrininga.

Džulija Frater koje je bila uključena u istraživanje kaže da je očigkedno da implanti otežavaju dijagnostikovanje raka dojke, ali da je potrebno da se to potpuno potvrdi u narednim istraživanjima. Njen savet je da bi svaka žena koja primeti promene u izgledu ili veličini grudi trebalo da odmah poseti svog lekara.

Lekari takođe naglašavaju da bi njihove nalaze ipak trebalo tumačiti oprezno, jer u istraživanje nisu bili uključeni i neki drugi potencijalni faktori koji mogu povećati rizik za oboljenje u pojedinim grupama.

Istraživanje je naročito interesantno zbog skorašnjeg skandala sa implantima proizvedenim u Francuskoj za koje se pokazalo da su štetni po zdravlje žena, a ugradilo ih je na hiljade žena u Evropi. Jedna Franscuskinja je od štetnih posledica izazvanih implantima preminula 2010. godine, zbog čega su glavni ljudi kompanije koja ih proizvodi završili na sudu.

Foto: Nutdanai Apikhomboonwaroot / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.