Imate psa? Živećete duže!

Izvor: Mondo, 19.Nov.2017, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Imate psa? Živećete duže!

Istraživanje u kojem je učestvovalo 3,4 miliona Šveđana, pokazalo je da vlasnici pasa imaju niži rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Tim naučnika Univerziteta Upsala, analizirao je nacionalne registre ljudi između 40 i 80 godina starosti i uporedio ih sa registrima vlasnika pasa. Tako je ustanovljeno da od kardiovaskularnih bolesti ređe oboljevaju vlasnici pasa, i to iz više razloga.

Takođe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << psi popravljaju raspoloženje, svojim vlasnicima pružaju osećaj blagodeti, a to posebno važi za one koji žive sami.

Istraživanje je pokazalo da samci koji imaju imaju i manji rizik od smrti usled srčanog napada za 33 odsto, u odnosu na samce bez pasa.

I treći razlog zboge kojeg je "zdravo" imati psa - ti kućni ljubimci menjanju vlasnikov bakterijski mikrobiom. To je skup mikroorganizama, odnosno ekološka zajednica svih oblika života u telu i na telu čoveka.

Naime, oni koji imaju psa izloženi su bakterijama kojima inače ne bi bili, kažu naučnici.

Pogledajte naše pse i ostale MONDO kućne ljubimce:

Pročitajte i ovo:

Pas vas nekada liže po licu?

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vlasnici pasa u manjem riziku od srčanih oboljenja

Izvor: Radio 021, 19.Nov.2017

Vlasnici pasa imaju manji rizik obolevanja od kardiovaskularnih, ili drugih bolesti, pokazalo je istraživanje u koje je bilo uključeno 3,4 miliona Šveđana, piše BBC...Analizirani su nacionalni registri za osobe starosti od 40 do 80 godina i upoređivani sa registrima vlasnika pasa. Istraživanjem...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.