Ignorišite mejlove, bićete zdraviji

Izvor: Mondo, 08.Sep.2012, 05:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ignorišite mejlove, bićete zdraviji

Prosečna zaposlena osoba tokom radnog vremena proverava mejl na svakih 37 minuta, podižući sebi time nivo stresa, krvni pritisak i puls.

Guliver/Getty images

Mejlovi nam tokom radnog dana "pojedu" mnogo vremena, i jedan su od glavnih uzročnika stresa, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Kalifornijskom univerzitetu.

Kad proveravamo mejlove naše telo reaguje na način kojeg nismo ni svesni - "skače" nam nivo kortizola (hormona stresa), rastu nam puls >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i pritisak...

Tokom istraživanja od ispitanika se zahtevalo da jedne nedelje redovno proveravaju mejl tokom radnog vremena, a sledeće nedelje trebalo je potpuno da ga ignorišu.

Ispostavilo se da su ispitanicima onim danima kad su bili "opterećeni" proveravanjem mejlova bili povišeni i puls i krvni pritisak, koji spadaju u ozbiljne faktore rizika kad je reč o kardiovaskularnim bolestima.

Tokom nedelje kad su bili oslobođeni obaveze da proveravaju mejl ispitanici su bili opušteniji, ali i produktivniji na poslu, a i koncentracija im je bila bolja, prenosi "Dejli mejl".

Dakle, ako možete sebi to da dozvolite - prikočite sa "čekiranjem" mejla.

(MONDO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.