I Crna Gora finansira promenu pola

Izvor: B92, 15.Mar.2012, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Crna Gora finansira promenu pola

Država Crna Gora finansiraće 80 odsto troškova promene pola transrodnim osobama, na osnovu izmena Zakona o zdravstvenom osiguranju koje su stupile na snagu, saopšteno je iz LGBT udruženja "Forum progres".

Iz te organizacije su ocenili da je Crna Gora, tim činom, potvrdila svoju privrženost ljudskim pravima i politici ravnopravnosti.

Izmenama zakona osiguranim osobama obezbeđeno je iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćanje 80 odsto troškova trostepenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procesa rodne konfirmacije, koji se sastoji iz psihoterapije, hormonskih tretmana estrogenom ili testosteronom, te operacije promene pola koja uključuje izmenu genitalija, saopšteno je iz Foruma progres.

Ocenjeno je da je Crna Gora, kada su u pitanju transrodne osobe, za relativno kratko vreme postigla izuzetan napredak i poboljšanje na kojem mogu pozavideti i države sa znatno dužom demokratskom tradicijom.

Kako je promeniti pol?

Čez Bono menja pol u Srbiji?

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.