HIV: Svaki 5 homoseksualac zaražen

Izvor: B92, 29.Sep.2010, 14:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIV: Svaki 5 homoseksualac zaražen

Svaki peti homoseksualac u velikim američkim gradovima (19 odsto njih) zaražen je virusom side a, što je još opasnije, 44 odsto njih to i ne zna, jer se nije testiralo, pokazalo je istraživanje američkih zdravstvenih službi obavljeno među populacijom homoseksualaca u dvadesetak velikih gradova SAD.

Tokom istraživanja je utvrđen i veliki disparitet među etničkim zajednicama - virusom HIV je zaraženo 28 odsto homoseksualaca afroameričkog porekla, 18 odsto hispanskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porekla i 15 odsto belaca, preneli su francuski mediji.

Utvrđeno je i da 59 odsto zaraženih afroamerikanaca ne zna da je seropozitivno, 46 odsto muškaraca hispanskog porekla i 26 odsto belaca.

Naučnici zato upozoravaju da je potrebno povećati pristup testovima za otkrivanje virusa HIV kako bi ti muškarci bili ranije upoznati sa svojim zdravstvenim stanjem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.