HIIT treninzi korisniji za žene

Izvor: B92, 29.Avg.2013, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HIIT treninzi korisniji za žene

Mnogi ljubitelji teretane plaše se intervalnih treninga, ali novo istraživanje ukazuje da su upravo oni najbolji za postizanje maksimalnih rezultata, naročito za žene.

Istraživanja pokazuju da kada je reč o trčanju, žene imaju mnogo više koristi od intervalnih treninga visokog intenziteta (HIIT), nego muškarci.

Dr Met Loren i Met Kuc sa Boling Grin Stejt univerziteta, Lorin Verveke sa Univerziteta u Južnoj Karolini i dr Met Grin sa Univerziteta u Severnoj Alabami >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podvrgli su osam muškaraca i osam žena starosti između 19 i 30 godina ovakvim treninzima.

Svi oni bili su srednje kondicione spremnosti i išli su na barem jedan trening nedeljno.

Učesnici su koristili traku za trčanje u šest četvorominutnih intervala najvišeg intenziteta koji su mogli da izdrže.

Period odmora između intervala trajao je minut, dva ili četiri.

Tokom istraživanja, muškarci su trčali brže, ali su žene radile vežbe tokom većeg broja srčanih otkucaja i više trošile kiseonik.

“Naša istraživanja pokazuju razlike u tome kako žene i muškarci reaguju na vežbe. U ovom slučaju i jedni i drugi imali su slične periode odmora, ali žene vrednije rade od muškaraca”, kaže dr Loren.

Rezultati su takođe potvrdili otkrića da je najoptimalniji odnos rada i odmora tokom ovih treninga 2:1.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.