Generički lekovi sve zastupljeniji

Izvor: Mondo, 30.Mar.2013, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Generički lekovi sve zastupljeniji

Generički lekovi predstavljaju alternativu skupim lekovima poznatih proizvođača - nisu lošijeg kvaliteta, a jeftiniji su.

Reč je o farmaceutskim preparatima koji sadrže iste aktivne sastojke u istoj koncentraciji kao i "firmirani" lekovi, na osnovu kojih su nastali.

U industrijskim zemljama sve više rastu troškovi u zdravstvenom sektoru, a generički lekovi nude mogućnost sniženja cena, jer su kopiranjem firmiranih lijekova jeftiniji i do 90 odsto.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
Dvadesetogodišnja patentna zaštita kod mnogih lekova istekla je i oni se sada nude u povoljnijoj, generičkoj varijanti. Zdravstveni sistem i pacijenti tako štede, a dobijaju jednako kvalitetan proizvod.

Svetska zdravstvena organizacija redovno objavljuje liste najvažnijih lekova. Sa trenutno 340 aktivnih sastojaka može da se leči više od 90 odsto svih bolesti.

Granice između generičkih i firmiranih lekova sve su "tanje". Većina velikih farmaceutskih kompanija ima jedan ili više generičkih lekova u ponudi.

Većina lekova danas se proizvodi u Indiji ili Kini, bez obzira na to da li je reč o proizvodu namenjenom generičkom leku ili za firmirane multinacionalne kompanije.

Postrojenja za proizvodnju u Indiji su do 40 odsto jeftinija nego u Evropi, kao i dnevnice i plate radnika. Takođe, osoblje koje je potrebno za proizvodnju u farmaceutskoj industriji dobro je obučeno.

Završna proizvodnja poznatih kompanija, koje svojim imenom garantuju za kvalitet leka, praktično može da se izvede bilo gde u svetu ako se poštuju proizvođački standardi.

Svetska zdravstvena organizacija ima stroga pravila kada je reč o higijeni, kontrolnim mehanizmima i garanciji kvaliteta. Mnogim zemljama u razvoju još je teško da ispune sve te uslove. Problem bi mogao da se reši lokalnom proizvodnjom lekova.

Generički lekovi sadrže iste aktivne sastojke u istoj koncentraciji kao i poznatiji lekovi na osnovu kojih su nastali, ali se od njih razlikuju najčešće u sastavu boja i vezivnih sastojaka, koji nemaju terapeutske efekte.

Terapijska efikasnost generičkih lekova ekvivalentna je "pravim" i mora biti dokazana strogim studijama o bioekvivalenciji. Generički lekovi su jeftiniji zato što za njih nisu potrebna početna bazična i klinička istraživanja.

(Srna/MONDO)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.