Gazirana pića bude agresivnost kod dece

Izvor: B92, 19.Avg.2013, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gazirana pića bude agresivnost kod dece

Gazirana pića odavno su na meti kritika zbog visokog sadržaja šećera, zbog čega ih stručnjaci krive za rastuću epidemiju gojaznosti i kardiovaskularnih oboljenja. Međutim, nova studija pokazuje da možda utiče i na ljudsko ponašanje.

Istraživanje objavljeno u The Journal of Pediatrics pokazalo je da deca koja konzumiraju velike količine gaziranih pića pokazuju više agresivnosti i problema sa ponašanjem.

Vođa studije Šakira Suglija kaže da je hipoteza >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvedena iz ranijih istraživanja sprovedenih nad tinejdžerima.

“U ranijim ispitivanjima, moje kolege Sara Solnik i Dejvid Hemenvej primetili su vezu između unosa gaziranih napitaka i nasilnog ponašanja kod adolescenata”, kaže Suglija, koja je docent epidemiologije na Univerzitetu u Kolumbiji.

“Mislila sam da bi bilo zanimljivo proveriti da li takva veza može da se primeti i kod mlađe dece”.

Koristeći podatke dobijene iz drugih istraživanja njen tim je ispitao 3.000 petogodišnjaka iz 20 najvećih gradova SAD.

Majke dece obično su sebe krivile za povećan unos takvih napitaka, ali i prijavljivale povećanu agresivnost, povučenost i poremećaje pažnje kod njih.

Na osnovu izjava majki, istraživači su otkrili da 43 odsto dece pije barem jedno gazirano piće dnevno, a četiri odsto konzumira više od četiri doze.

Kada su u obzir uzeti i socioekonomski faktori, Suglija i njen tim pronašli su vezu između svih vrsta slatkih gaziranih pića i agresivnog ponašanja. Što je doza bila veća, to je agresivnost bila izraženija.

Studija ne dokazuje eksplicitno uzročno posledičnu vezu između ispijanja ovih napitaka i agresije, ali Suglija kaže da mnogi faktori okruženja u kombinaciji sa sastojcima napitaka mogu biti krivci.

“Kofein se povezuje sa problemima u ponašanju dece, kao i šećer”, kaže ona.

Bez obzira na to da li su gazirani napici krivci za agresivno ponašanje dece, ili ne, Suglija kaže da njena otkrića predstavljaju samo jedan u nizu dokaza da ovakva pića ne treba davati deci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.