Izvor: B92, 15.Apr.2013, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Feferoni smanjuju rizik od kancera

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su nedavno naučnici u nemačkom stručnom medicinskom časopisu "Aerzte-Zeitung", a grupa američkih farmakologa tvrdi da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora pankreasa.

Studije su pokazale da kapsaicin, sastojak koji feferonima daje karakterističnu ljutinu, uzrokuje programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) kancerogenih ćelija prostate i pankreasa.

Inače, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << apoptoza je normalan proces koji omogućava da se oštećene ćelije redovno uklanjaju.

Američki naučnici su miševima s rakom prostate davali kapsaicin koji je efikasno napao kancerogene ćelije, posle čega je došlo do izumiranja tumorskih ćelija i znatnog smanjenja veličine tumora.

Odrasli pacijenti bi trebali da uzimaju oko 400 miligrama kapsaicina tri puta sedmično, odnosno od tri do osam ljutih papričica, savetuju naučnici koji veruju da bi rezultati istraživanja uskoro mogli da dovedu do proizvodnje derivata kapsaicina kao novog "pametnog" citostatika.

Foto: nuttakit / freedigitalphotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Feferoni smanjuju rizik od kancera

Izvor: OkRadio.rs, 15.Apr.2013

Ljuti feferoni mogu smanjiti rizik razvoja raka prostate, objavili su nedavno naučnici u nemačkom stručnom medicinskom časopisu "Aerzte-Zeitung", a grupa američkih farmakologa tvrdi da sastojak u ljutim feferonima - kapsaicin, ima antikancerogene efekte i kod tumora pankreasa. Studije su pokazale...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.