Evropa: Među pušačima sve više žena

Izvor: B92, 08.Dec.2013, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa: Među pušačima sve više žena

Rast cena cigareta, zabrane pušenja u zatvorenim prostorijama i upozorenja lekara o opasnostima koje nose cigarete nisu dovoljni da Evropljane odbiju od pušenja, pokazalo je novo istraživanje Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Gotovo 28 odsto odraslih Evropljana pušilo je 2011. godine u poređenju sa 20 odsto Amerikanaca, pokazao je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti. Iako je broj pušača u Velikoj Britaniji smanjen između 2005. i 2011. godine, u Francuskoj, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Albaniji i Češkoj nsve ih je više.

Broj žena među njima “naročito je alarmantan”, navodi SZO. Njih je u Francuskoj, Češkoj i Litvaniji tri odsto više, a sedam odsto u Austriji.

Trend iznenađuje jer Evropa već neko vreme ulaže velike napore za suzbijanje pušenja.

Mnoge zemlje uvele su obavezne grafike na kutijama cigareta o opasnostima koje one donose po zdravlje i povećali cene, kako bi demotivisali pušače.

Zašto onda ništa od toga ne deluje na Evropljane?

SZO smatra da je reč o “staromodnom” marketingu, koji prevazilazi zabranjene reklame u medijima i na bilbordima.

Naime, kako bi privukli žene, proizvođači duvana prave pakovanja koja su interesantna ženama i varijante cigareta poput “Light”, “Slim” i “Super-slim” u tradicionalno ženskim bojama, poput roze.

Druge strategije su još podmuklije, jer od 2005. postoje brendovi koji nude aromatizovane cigarete za žene kojima smeta neprijatan miris dima cigarete.

U Rusiji, koju SZO računa kao deo regiona, postoji 100 i više novih brendova cigareta namenjenih ženama.

Šta bi trebalo da učine zemlje kako bi sprečile rast ovog trenda. SZO predlaže izmenu zakona o reklamiranju cigareta i pravljenju novih brendova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.