Evo šta otkriva oblik vašeg tela

Izvor: Mondo, 20.Feb.2017, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo šta otkriva oblik vašeg tela

Oblik vašeg tela otkriva da li ste izloženi riziku obolevanja od dijabetesa i srčanih bolesti.

Foto: Instagram/eriana_blanco

Ako je vaše telo u obliku kruške, to znači da ste manje skloni obolevanju od srčanih bolesti i dijabetesa, pokazuje novo istraživanje.

Studija u kojoj je učestvovalo više od 430.000 ljuda pokazala je da oblik građe "jabuka" - zaobljenije na stomaku - izlaže osobe većem riziku od visokog krvnog pritiska, povećanog nivoa holesterola. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << Ove osobe takođe imaju veći rizik od insulinske intolerancije, zbog čega je njihovom organizmu teže da obrade šećer.

Već godinama unazad stručnjaci znaju da postoji veza između oblika građe tela i zdravlja. Ovo je prvi put da su otkrili neobično vezu između "jabuka" građe i koronarnih bolesti srca, kao i dijabetesa tipa 2 koji se povezuje sa gojaznošću.

Stručnjaci veruju da je razlog za to što ovaj tip građe podrazumeva višak sala na stomaku, koje je "obmotano" oko vitalnih organa.

Ono proizvodi hormone i druge hemikalije koje utiču na krvni pritisak, holesterol i nivo šećera u krvi koji kontroliše insulin.

Gojaznost, koja se najčešće definiše indeksom telesne mase, vodeći je uzrok dijabetesa tipa 2 i koronarnih srčanih bolesti.

Međutim, indeks telesne mase ne može da odredi raspoređenost masti u telu. Kod nekih je salo proporcionalno raspoređeno, kod drugih se nakuplja na butinama i zadnjici, recimo, a kod osoba koje imaju "jabuka" tip građe, na stomaku.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.