Epidemija pušenja među tinejdžerima

Izvor: B92, 09.Mar.2012, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija pušenja među tinejdžerima

Pušenje među mladim Amerikancima poprimilo je epidemijske razmere, uvlačeći ih u dugogodišnju zavisnost, upozorava kancelarija Glavnog hirurga SAD u svom prvom izveštaju o pušenju mladih od 1994, prenosi agencija Rojters.

U izveštaju se ističe da je svaki četvrti učenik završnih razreda srednjih škola u Americi redovan pušač i da 80 odsto njih nastavlja da puši i u zreloj dobi.

"Danas, više od 600.000 osnovaca i tri miliona srednjoškolaca puši", navela >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je dr Redžina Bendžamin, vodeći zdravstveni savetnik američke vlade. Svakog dana oko 3.800 dece popuši svoju prvu cigaretu, a devet od 10 odraslih pušača je počelo da puši pre 18. godine.

Pušenje ubija više od 1.200 ljudi svakog dana, a na svaku smrt uzrokovanu duvanom dolaze dva nova pušača mlađa od 25 godina, navodi se u izveštaju, u kojem se posebno kritikuje duvanska industrija i njena agresivna reklamna kampanja.

Duvanske kompanije u Americki troše više od milion dolara na sat - više od 27 miliona dolara dnevno, na reklamu i promociju duvanskih proizvoda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.