Epidemija gojaznosti u Srbiji

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2016, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija gojaznosti u Srbiji

Epidemija gojaznosti prisutna je i u Srbiji pokazuju poslednja istraživanja, predstavljena na skupu SANU, koja otkrivaju da normalnu telesnu težinu ima tek 40% stanovništva.

Tako je u Srbiji svaka peta osoba gojazna, dok je svaka treća u stadijumu predgojaznosti. Vrhunac epidemije prognoziran je do 2025. godine, a stručnjaci upozoravaju da je gojaznost značajan faktor rizika za obolevanje od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti - infarkta, šloga i malignih bolesti.

>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />Posebno brine učestalost gojaznosti kod dece koja je povećana čak pet puta.

"To je zabrinjavajuć podatak, pogotovo zato što svako gojazno dete je buduća odrasla gojazna osoba. Treba da se preventira gojaznost tokom trudnoće. Dojenje deteta sprečava pojavu gojaznosti kod deteta. Da se sprovode regularne fizičke aktivnosti u školi, da se vrate kontrolisane užine projektovane od strane nutricionista. Da se smanji reklamiranje brze hrane, odnosno hrane sa mnogo kalorija", kaže akademik i endokrinolog Dragan Micić, koji je ujedno i jedan od organizatora skupa.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.