Energetska pića u Srbiji: Štetna, a dozvoljena

Izvor: B92, 23.Jan.2018, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetska pića u Srbiji: Štetna, a dozvoljena

Prosečni adolescent u svetu popije više od dva litra energetskih pića mesečno, a svaki peti pije više od sedam. Evropske države imaju odrešene ruke da postave starosne granice za kupovinu ovih proizvoda. A koliko se u Srbiji uopšte razmišlja o tome?

"Ako kompanije koje proizvode energetska pića sugerišu da se njihovi proizvodi ne preporučuju deci, zašto desetogodišnjak može da ga kupi kad god poželi?", sa pravom se zapitao slavni kuvar Džejmi Oliver i pokrenuo lavinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komentara.

Pojedine države, kao što su Litvanija ili Letonija, donele su zakon o starosnoj granici za prodaju energetskih napitaka. Ali Srbija je među onim zemljama koje o tome još nisu ni razmišljale.

Prosečna limenka energetskog napitka od 250 mililitara sadrži 27 grama šećera i 80 miligrama kofeina, što je isto kao velika šolja kafe sa četiri kašičice šećera.

Zbog čega ova pića, koja mogu biti opasna po zdravlje, i dalje nisu regulisana zakonom?

Opširniju priču pogledajte u prilogu televizije O2.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.