Eksplozija hladnoće može olakšati migrene

Izvor: B92, 30.Jul.2013, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Eksplozija" hladnoće može olakšati migrene

Sprava koja hladi mozak tako što se ubrizgava hladnu tečnost kroz nozdrve, mogla bi da bude deo novog radikalnog tretmana za migrene.

Ova sprava koja, kako kažu proizvođači pomaže i onima koji boluju od klaster glavobolja, nastala je od pacijenata koji su prijavili da, kada jedu sladoled, bol u glavi im se smanji ili skroz nestane.

Istraživači kažu da migrene i klaster glavobolje nastaju kada se krvni sud u mozgu proširi. Ideja koja stoji iza ove sprave koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prska tečnost u nozdrve 20 minuta i dešava se isključivo u klinici, jeste da ohladi krvne sudove i tako ih smanji u normalnu veličinu.

Iza nosne šupljine nalaze se brojni krvni sudovi koji snabdevaju mozak. Hladna tečnost hladi krvne sudove i šalje hladniju krv u ostatak mozga. Zbog toga temperatura mozga pada i krvni sudovi se vraćaju u normalu - sužavaju.

Istraživanje tek sledi i sprovodice ga tim lekara iz Kumbrije - Penrit bolnice. Tačno 15 pacijenata će biti deo ovog istraživanja i svaki će proći kroz 10 tretmana.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

„Eksplozija“ hladnoće leči migrene?

Izvor: SandzakInfo.net, 31.Jul.2013, 12:24

Tim britanskih lekara radi na razvijanju aparata koji bi trebalo da bude deo novog radikalnog tretmana u lečenju migrene. Ova sprava funkcioniše tako što ubrizgava hladnu tečnost kroz nozdrve i hladi mozak, usled čega se krvni sudovi smanjuju na normalnu veličinu. Sprava koja hladi mozak tako...

Nastavak na SandzakInfo.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.