Dve neočekivane namirnice koje nas goje

Izvor: B92, 08.Sep.2023, 18:35

Dve neočekivane namirnice koje nas goje

Mnogi od nas kod kuće drže zalihe grickalica koje možemo da dohvatimo kada osetimo glad. Međutim, važno je prepoznati da postoje obroci koji mogu biti ukusni i dobri, ali u isto vreme mogu doprineti preteranom unosu kalorija. Rezultat je povećanje telesne težine i neki zdravstveni problemi.

Prema rečima dijetetičarke Destine Mudi, dve namirnice koje mogu biti u našoj kuhinji i koje su često krive za gojenje su žitarice za doručak i orasi.

Žitarice koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedemo za doručak često imaju mnogo šećera i malo vlakana, što znači da brzo prolaze kroz naš probavni sistem.

"Vlakna nam omogućavaju da se duže osećamo sito, što pomaže u kontroli unosa hrane i sprečava povećanje telesne težine. Takođe usporava varenje, što znači da se energija sporije oslobađa u naš krvotok tokom dana", objašnjava Destina Mudi.

Orašasti plodovi su bogati hranljivim materijama i zdravim mastima, što ih čini popularnim izborom među onima koji brinu o zdravlju. Ali oni su veoma kalorični, tako da treba biti umeren sa količinama.

"Šačica orašastih plodova je zadovoljavajuća i hranljiva užina, dok bezumno žvakanje većih porcija može dovesti do nenamernog povećanja kalorija i potencijalno može da izazove debljanje", kaže Destina Mudi.

Na primer, bademi su bogati vitaminom E i zdravim mastima, ali jedna šaka orašastih plodova sadrži između 150 i 200 kalorija, što je više od kolačića sa komadićima čokolade.

Ona takođe naglašava da, iako su bademi uvek bolji izbor od krekera, važno je uživati u orašastim plodovima kao deo dobro zaokružene ishrane, imajući na umu veličinu porcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Namirnice koje nas goje, iako to ne očekujemo

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Sep.2023

Mnogi od nas kod kuće drže zalihe grickalica koje možemo da dohvatimo kada osjetimo glad. Međutim, važno je prepoznati da postoje obroci koji mogu biti ukusni i dobri, ali u isto vrijeme mogu doprinijeti pretjeranom unosu kalorija. Rezultat je povećanje tjelesne težine i neki zdravstveni problemi.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.