Doručak ipak nije najvažniji obrok

Izvor: Mondo, 18.Sep.2017, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doručak ipak nije najvažniji obrok

Ne preskačite doručak, doručak je najvažniji obrok… Koliko puta ste to čuli? E, pa ispostavilo se da nije baš tako.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock/shoot_nik

Profesionalni trener Maks Louveri kaže da je uvreženo verovanje o najvažnijem obroku mit i da ne postoje naučni dokazi za to - a naučnici se slažu!

Louveri jede dva puta dnevno i kaže da nikada ne doručkuje, zbog čega je i napravio plan ishrane koji se sastoji od dva obroka dnevno.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
"Ovo uvreženo verovanje poteklo je od kompanija koje proizvode žitarice još pre 100 godina. Njihove strategije su toliko uspešne da svako sa kim sam govorio o ovoj temi ponavlja dva mita: da je doručak najvažniji obrok i/ili da izostanak doručka usporava metabolizam", kaće Maks.

On, međutim, dodaje i da za to nema nikakvih naučnih dokaza, a eksperti su saglasni sa njim.

Nutricionista dr Džejms Bets kaže da je glavni problem u tome što su tvrdnje o najvažnije obroku zasnovane na pretpostavkama i da zapravo nikada nisu bile testirane.

"Bio sam zapanjen kada sam počeo da tražim dokaze - mislio sam da ih ima mnogo", kaže dr Bets.

Profesor psihologije dr Piter Rodžers koji je specijalizovan u oblasti nutricionizma dodaje da bi verovatno većina nas trebalo da jede manje.

"Ako uzmemo u obzir da je doručak verovatno najlaganiji obrok, možda i nije loše da ga povremeno preskočimo".

To je sigurno neobičan savet, ali i fitnes trener Louveri kaže da nikada ne doručkuje i da između poslednjeg obroka uveče i obroka narednog dana prođe po 16 sati.

Međutim, to ne znači da on nikada ne jede hranu koju inače jedemo za doručak - na Instagram često postavlja fotografije barenih jaja i sličnih namirnica koje su gotovo po pravilu "jutarnje".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.