Dokazano: Ovaj miris pomaže da se opustite

Izvor: Mondo, 23.Okt.2018, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dokazano: Ovaj miris pomaže da se opustite

Ne koristi se tek onako za sve - od kupki, preko omekšivača, do mirišljavih sveća... ovaj miris zaista može da pomogne da se opustite.

Naučnici su potvrdili da miris lavande zaista može da nam pomogne da se opustimo.

Japanski istraživači su otkrili, koristeći laboratorijske miševe, da izloženost ovom mirisu pomaže da se ublaže simptomi anksioznosti.

Ova ljubičasta biljka ima potencijal i kao bezbednija altenativa pilulama za spavanje, sugeriše >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << studija.

Naime, pojedine pilule za spavanje povezuju se sa različitim sporednim efektima, uključujući probleme sa pamćenjem, rastom grudi kod muškaraca, pa čak i anomalijama kod beba.

Lavanda zato može da se koristi za smirenje kod pacijenata koji ne žele da piju lekove ili kod dece i starih.

"U narodnoj medicini se već dugo veruje da mirisi koji se dobijaju iz ekstrakta ove biljke pomažu u ublažavanju anksioznosti", kaže koautor studije dr Hideki Kašivadani, dodajući da je to potvrđeno i ovom studijom.

Do 40 odsto ljudi širom sveta u nekom trenutku života pati od anksioznosti.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.