Dojenje izaziva alergiju na orahe?

Izvor: B92, 12.Jul.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dojenje izaziva alergiju na orahe?

Deca koja su samo pila majčino mleko prvih šest meseci života imaju više šanse da im se pojavi alergija na koštunjavo voće, navodi se u najnovijoj studiji stručnjaka sa Australijskog nacionalnog univerziteta.

Studija koja je objavljena u međunarodnom žurnalu "Pedijatrija", rađena je na deci u osnovnoj školi koja žive na teritoriji glavnog grada Australije i u okolini.

Od roditelja više od 15.000 dece u 110 škola traženo je da odgovore na pitanja da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su njihova deca alergična na neko koštunjavo voće i o navikama hranjenja u prvih šest meseci života.

Studija je otkrila da je rizik od dobijanja alergije na koštunjavo voće jedan i po put razvijeniji kod dece koja su u prvih šest meseci života hranjena samo majčinim mlekom.

Međutim, deca koja su jela još nešto osim majčinog mleka zaštićenija su od alergije.

"Naši rezultati idu u prilog argumentima da se samo dojenje nije pokazlo kao zaštita protiv alergije na koštunjavo voće kod dece, već to može biti njen uzročnik", rekao je autor studije Marjan Kljaković.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dojenje korisno i za majke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2012, 11:16

LONDON -..Novo istraživanje britanskih naučnika otkrilo je da dojenje smanjuje rizik kod majki da postanu gojazne...Tačnije, studija u kojoj je učestvovalo 740.000 žena u menopauzi otkrila je da težina žena proporcionalno raste s brojem rođene dece, ali da su s druge strane žene koje su dojile...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.