Dijeta 5:2 ipak nije tako sjajna

Izvor: Mondo, 21.Mar.2018, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijeta 5:2 ipak nije tako sjajna

Dijeta 5:2 je veoma popularna, posebno zato što se neke poznate ličnosti kunu u nju. Ali, ipak nije tako dobro kao što se mislilo...

Foto: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Benedikt Kamberbač i Bijonse samo su neke od poznatih ličnosti koje kažu da im je dijeta 5:2 pomogla da smršaju. Ovaj režim ishrane podrazumeva da pet dana nedeljno jedete sve što želite, ali da ipak ne unosite preko 2.000 kalorija ako ste žena i 2.400 kalorija ako ste mukarac, a onda dva >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << dana postite. Ne posti se u bukvalnom smislu, ali se tokom dva dana unosi znatno manje kalorija - oko 500 žene, a oko 600 muškarci.

Prošle godine je kreator dr Majkl Mosli, čovek koji je osmislio tu dijetu, rekao da je sasvim u redu i da ta dva dana unosite po 800 kalorija.

A koliko je ovaj režim ishrane uopšte efikasan? Studija Univerziteta u Melburnu pokazuje da je dijeta - potpuna glupost.

Iako je dijeta dobra u smislu da ubrzava metabolizam, predstavlja nepotreban stres za telo, kažu stručnjaci.

Učesnici studije isprobali su dijetu, a zatim su naučnici analizirali ko je najviše smršao i motrili su na njihove navike.

Analizirajući kako se tokom nedelje menjala kilaža učesnika, utvrdili su da su volonteri koji su smršali najviše kilograma imali nedeljom uveče, a najmanje petkom ujutru.

Jedan od autora studije Brajan Vansink kaže da su ljudi manje skloni tome da preko nedelje jedu masno ako drže ovu dijetu, ali im je vikendom teže da odole nekim namirnicama.

"Ako držite dijetu, najbolje je da se merite krajem radne nedelje, da biste izbegli da vas vaga demorališe za vikend", kaže on.

Postoje dobre strane dijete 5:2 - kažu je dobra za digestivni sistem i da zaustavlja hormon rasta koji ubrzava starenje.

Ali, ono što je najvažnije - ova dijeta je možda dobro kratkoročno gledano jer pomaže u skidanju kilograma, ali je dugoročno teško pridržavati se takve ishrane. Ako želite da dugoročno budete zdravi i vitki, bolje je da se zdravo hranite cele nedelje, nego da se prejedate, pa onda da postite.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.