Dijagnoza sindroma policističnih jajnika: Šta dalje?

Izvor: B92, 06.Avg.2016, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijagnoza sindroma policističnih jajnika: Šta dalje?

Milioni žena žive sa sindromom policističnih jajnika, a da to i ne znaju.

Poremećaj koji obično prate neredovni ciklusi, akne, gojenje i problemi sa plodnošću, lako se utvrđuje putem testova krvi, ali je novo istraživanje pokazalo da mnoge žene nikad nisu radile taj test.

Stručnjaci upozoravaju da su zbog toga milioni žena u riziku od brojnih zdravstvenih problema, uključujući povišen holesterol i povišen šećer u krvi, stoji u istraživanju objavljenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u “American Journal of Obstetrics and Gynecology”.

“Prepoznavanje poremećaja može omogućiti pacijentkinjama da poboljšaju kvalitet svog života i zdravlja i uvedu korisne navike koje im mogu pomoći da se izbore sa poremećajem”, kaže vođa studije dr Ejmi Desi iz Medicinskog centra Kajzer Permanent u Los Anđelesu.

Američki kongres ginekologa i akušera preporučuje svim ženama sa sindromom policističnih jajnika da kontrolišu nivo šećera u krvi i holesterola na svake dve godine, a preporučuje se takozvani dvočasovni test tolerancije na glukozu.

U istraživanju je učestvovalo 157 lekara iz SAD, od kojih je polovina rekla da barem 10 odsto njihovih pacijentkinja ima sindrom policističnih jajnika. Oko 22 odsto priznalo je da nije tražilo bilo kakve dodatne testove za najmanje polovinu tih pacijentkinja.

Glavni razlog zbog kog ne traže takozvani dvočasovni test tolerancije na glukozu je taj što je “neprijatan za pacijente”.

Međutim, dr Ričard Legro sa Pen stejt univerziteta ističe značaj takvih testova.

“Rana detekcija vodi prevenciji dijabetesa i bolesti srca” , kaže Legro, koji nije učestvovao u novoj studiji.

“Pacijenti su spremniji da promene navike, ako znaju da nešto nije u redu s njihovim zdravljem”, rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.