Depresivne osobe podložnije obolevanju od raka

Izvor: N1 televizija, 28.Jan.2017, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Depresivne osobe podložnije obolevanju od raka

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Velsu.

Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju reč o leukemiji, raku prostate ili raku sistema za varenje (debelog creva, gušterače i jednjaka).

Naučnaci ističu da je reč o statističkim podacima, što ne znači da je uzročno-posledična veza između >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nekih psihičkih poremećaja i raka nužna.

Ali rezultati idu u prilog brojnim indicijama o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, stoji u članku objavljenom u časopisu British Medical Journal (BMJ) u kojem se iznosi i podatak po kojemu su simptomi depresije i teskobe povezani s povećanim rizikom od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Dosad je povezanost pomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, objasnili su britanski naučnici s londonskog Juniversiti koledža, univerziteta u Edinburghu i univerziteta u Sidneju.

Tim naučnika predvodio je epidemiolog s Juniversiti Koledža, Dejvid Beti, koji je analizirao podatke iz 16 ranije sprovedenih studija.

Od 163.363 osobe starosti od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4.353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tokom studije.

Naučnici su se u istraživanju naročito usredsredili na vrste karcinoma povezane s načinom života i one koji zavise od hormona.

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonska neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprečava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem odbrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka. Primetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i gojaznosti - faktorima koji doprinose razvoju raka.

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80 posto slučajeva umirali od raka debelog creva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno obolelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj obolelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od proseka.

Naučnici ne isključuju ni obrnutu uzročno-posledičnu vezu, a to znači da su depresiju prouzrokovali simptomi još nedijagnostifikovanog raka.

Beti kaže da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila iznesena povezanost i pretpostavke se objasnile u širem kontekstu.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Rak češće napada depresivce i anksiozne

Izvor: Radio 021, 29.Jan.2017, 14:32

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Velsu...Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju reč o leukemiji, raku prostate ili...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.