Da li trčanje zaista oštećuje kolena?

Izvor: B92, 04.Dec.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li trčanje zaista oštećuje kolena?

Prilikom trčanja uglavnom se događaju povrede kolena. Međutim, uzrok nije trčanje.

Foto: andronicusmax / Flickr.com

"Trčanje ima lošu reputaciju, ali ono zapravo ojačava koleno, pa oni koji trče celog života zapravo imaju snažnija kolena od onih kod kojih to nije slučaj", kaže fizikalni terapeut Majkl Silverman.

Zapravo, najveća studija sprovedena nad ljubiteljima trčanja, nedavno objavljena u žurnalu Medicine and Science in Sports and Exercise, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaključila je da trčanje ne povećava rizik od osteoartritisa (razlaganja hrskavice), čak ni kod maratonaca. Štaviše, kod redovnih trkača ova bolest se ređe javljala nego kod šetača.

"Trčanje ojačava hrskavicu u kolenu", objašnjava Džejson Ficdžerald profesionalni trener. "Telo se adaptira na trčanje i jača, a pošto ova aktivnost ne zahteva dodatno savijanje kolena, ni preterano uvrtanje, to je vrlo bezbedna vežba za kolena."

Osim toga, aktivnosti poput trčanja podstiču rast kostiju i jačaju mišiće oko kolena, čime se smanjuje pritisak na zglob.

Ipak, ako već imate problema sa kolenom, trebalo bi da se dobro pripremite za ovakvu vrstu aktivnosti.

Pre svega, trebalo bi da ojačate svoje "slabe tačke", budući da su povrede kolena uglavnom izazvane nedovoljnom razvijenošću pojedinih mišića.

"Ako su vam slabi mišići koji drže kukove, trpi i koleno", objašnjava Silverman.

Dakle, najbolji način da smanjite rizik od povreda kolena na trčanju jeste da radite treninge snage, naročito one koji ciljaju gluteus i kukove.

Takođe, dok ne popravite eventualni disbalans među mišićima, trebalo bi da pauzirate sa trčanjem, a ako patite od osteoartritisa, trebalo bi u potpunosti da ga izbegavate.

Ficdžerald savetuje i da ne povećavate pređenu kilometražu suviše brzo. Kada jednom postignete dobru kondiciju i osećate da s lakoćom prelazite zadatu razdaljinu, povećavajte je za pet do deset odsto i to svake druge nedelje.

Zapamtite da je za dobro trčanje istrajnost važnija od postavljanja visokih ciljeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.