Da li ste znali da koksaki virus ugrožava vaše srce?

Izvor: eKlinika.rs, 28.Feb.2014, 18:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li ste znali da koksaki virus ugrožava vaše srce?

Šta je zapravo koksaki virus? Svima zvuči poznato, ali malo ljudi zna kako se on i dobija. Koksaki virus se dobija putem prljavih ruku. Zato je od veoma velikog značaja da redovno perete vaše ruke, ili ako to niste u mogućnosti da radite tako često tokom dana, da koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.

Koksaki virus prate simptomi kao što su umor, gubitak apetita koju prati malaksalost, bol u grlu koji je praćen sa groznicom, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, i simptom >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << koji definitivno ukazuje na to da vašem srcu treba pomoć, je trnjenje leve ruke. Ako posedujete većinu od ovih simptoma,  ne daj Bože, znajte da je reč o koksaki virusu. Vrlo retko se javlja, ali je veoma opasan i napada srčani mišić i izaziva trajno oštećenje.
U takvoj situaciji, jedino što mežete da uradite, jeste da potražite medicinsku pomoć. Jer je jako bitno znati na vreme o kom tipu koksaki virusa je reč. Postoje tip A i tip B koksaki virusa. Tip A se još naziva i bolest šaka, stopala i usta, koji čak može i izazvati konjuktivitis. Dok kod tipa B koksaki virusa, imamo tegobe plućne praćene groznicom, bolom u stomaku i glavoboljom. Kombinacijom oba tipa koksaki virusa mogu dovesti do meningitisa.
Najviše napada najmlađe, tj. decu i tinejdžere, gde najčašće prolazi bez posledica, a za ovo je ključan jak imunološki sistem. Da bi se otkrilo prisustvo koksaki virusa, nije dovoljno samo uraditi biohemijske analize, pa se zato u slučaju sumnje rade specifični testovi u spesijalizovanim ustanovama. Lek za ovu bolest ne postoji, osim što se može lečiti i pratiti novonastala srčana aritmija. Potrebno je u tim situacijama mirovati i raditi na jačanju imuniteta. Unositi dosta vitamina i minerala koji pomažu u jačanju i borbi koksaki virusa.

Jedini savet koji vam mogu dati je da izbegavate industrijsku hranu i pća kao što su grickalice, slatkiši, supe iz kesice, proizvode od belog brašna i naravno so svesti na minimum i unositi ga u jako malim količinama. Ako ste pušači, poželjno bi bilo da bacite cigarete i izbegavate unos alkoholnih pića.
 
Autor: Ivana Šćekić

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.