Da li je rak prostate je polno prenosiva bolest?

Izvor: Prva.rs, 01.Sep.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je rak prostate je polno prenosiva bolest?

Naučnici sa Univerziteta Kalifornija testirali su ćelije prostate u laboratoriji I pronašli polnu bolest trihomonijazu. Ta infekcija koja se još zove trihomonadni kolpitis, infekcija je vagine i vulve i/ili uretre koju izaziva protozoa trihomonas vaginalis, čija se učestalost procenjuje na 0.2 - 2 posto svih ginekoloških pacijentkinja.
Međutim, njihove britanske kolege iz centra “Cancer Research UK” smatraju kako je prerano dodati rak prostate na listu bolesti prenosivih zarazom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << /> Dodatna istraživanja su potrebna kako bi se povezanost između zaraze i raka prostate potvrdila, ističu američki naučnici koji su svoje istraživanje objavili u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)”.
Veruje se kako je oko 275 miliona osoba u svetu zaraženo trihomonijazom. Radi se o najčešćoj nevirusnoj polno prenosivoj bolesti.
Većina osoba simptome te zaraze ne bi ni primetila ili im pridavala veću pažnju. Kod muškaraca simptomi su svrab ili iritacija na penisu, peckanje kod uriniranja ili ejakulacije, ili beli sekret iz penisa.
Kod žena se radi o svrabu ili osetljivosti na području genitalija, neprijatnog uriniranja ili sekreta sa neprijatnim mirisom koji podseća na ribu.
Istraživanje američkih naučnika nije prvo koje sugeriše povezanost raka prostate i trihomonijaze. U studiji iz 2009. otkriveno je kako jedna četvrtina muškaraca koji imaju rak prostate ima i simptome trihomonijaze te da su ti muškarci češće imali tumore u odmakloj fazi.
Američki naučnici otkrili su kako trichomonas vaginalis izlučuje protein koji izaziva upalu i povećan rast benignih i kancerogenih ćelija prostate.
Dok je njihovo otkriće značajno, ono nije dovoljno za potvrdu povezanosti te polne zaraze sa rakom prostate. Dalja istraživanja će u tom smislu dati konačan odgovor.

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.