Izvor: eKlinika.rs, 25.Nov.2023, 12:31

Da li humus mogu da jedu osobe sa dijabetesom?

Humus je umak ili namaz u kojem se kao glavni sastojak ističe pire od kuvanih leblebija. Iako ne postoji univerzalni recept, humus je klasično bliskoistočno jelo koje se obično sastoji od leblebija, tahinija, limunovog soka, soli i maslinovog ulja.
Zdravstvene prednosti humusa Humus ima mnoge zdravstvene prednosti zahvaljujući svom glavnom sastojku, leblebijama. Leblebije i od njih napravljena hrana postali su popularni zbog porasta biljne i ishrane bez glutena. One su >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << član porodice mahunarki, zajedno sa sočivom, pasuljem i graškom. Pored leblebija ovaj ukusan umak sadrži i tahini – pastu napravljenu od semena susama sa visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselina.
Humus balansira skokove šećera u krvi Humus ima nizak glikemijski indeks – sistem vrednosti koji se koristi da bi se odredilo koliko svaka hrana može da podigne šećer u krvi – što znači da ne povećava mnogo šećer u krvi. To je zato što ga naše telo vari sporije od druge hrane. Sporo varenje hrane pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi.
Konzumiranje leblebija sa obrokom bogatim ugljenim hidratima pomaže u neutralisanju skokova šećera u krvi. Studija je pokazala da kada se leblebije konzumiraju sa picom, obrokom bogatim ugljenim hidratima, šećer u krvi ne raste, što nije slučaj sa onima koji su konzumirali isti obrok bez leblebija.
Povećava unos proteina Humus je odličan izvor biljnih proteina za svakoga, posebno za osobe koje su vegetarijanci ili vegani. Proteini igraju mnoge ključne uloge u našem telu, kao što su:
unapređenje suštinskog razvoja tokom detinjstva i trudnoće pomoć ćelijama da se obnove pomoć u stvaranju novih ćelija očuvanje čiste mišićne mase sprečavanje gubitka mišića povezanog s godinama stimulisanje sinteze proteina Humus sadrži antioksidante i ključne hranljive materije Glavni sastojak humusa, leblebije, sadrže antioksidante i druge hranljive sastojke koji imaju antiinflamatorna svojstva. Istraživači su otkrili da maslinovo ulje pomaže u borbi protiv upale, što dalje pomaže u jačanju našeg imunološkog sistema, kontrolišući rast belih krvnih zrnaca.
Pomaže u kontroli telesne težine Zbog sadržaja proteina i vlakana, humus je takođe koristan za gubitak težine. Nejasno je da li su prednosti gubitka težine posledica samog humusa ili opšteg zdravog načina života ljudi koji ga konzumiraju. Leblebije takođe mogu da pomognu u dužem i boljem osećaju sitosti
Humus je bogat vlaknima, hranljivim materijama koje poboljšavaju sitost. Isto tako, sadržaj proteina u humusu pomaže u ubrzanju metabolizma, što može da pomogne u procesu gubitka težine.
Poboljšava zdravlje creva Vlakna takođe poboljšavaju zdravlje varenje. Dijetna vlakna, koja sadrže nerastvorljiva i rastvorljiva vlakna, čine da se osećamo punije i pomažu nam kod redovnog pražnjenja creva. Rastvorljiva vlakna usporavaju varenje, smanjujući sposobnost tela da apsorbuje masti i šećere iz ishrane. Nerastvorljiva vlakna prolaze kroz sistem za varenje, povećavajući zapreminu stolice i sprečavajući zatvor.
Humus štiti od hroničnih bolesti Konzumiranje leblebija i humusa povezano je sa zaštitom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih karcinoma.
Visok nivo vlakana i zdravih nezasićenih masti u leblebijama i humusu štite nas od srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna sprečavaju unos nezdravih masti, smanjujući ukupni holesterol i trigliceride u krvi – loše masti. Nezasićene masti takođe smanjuju holesterol i trigliceride i podižu lipoprotein visoke gustine – HDL, „dobar” holesterol.
Humus je ključna namirnica u mediteranskoj ishrani, a to je dijeta koja pomaže u smanjenju rizika od razvoja:
ateroskleroze raka kardiovaskularne bolesti degenerativnih bolesti koje utiču na nervni sistem dijabetesa oboljenja bubrega respiratornih bolesti Nutritivne vrednosti humusa Na bilo kojoj marki humusa koju odaberemo u prodavnici treba da proverimo etiketu sa navedenim nutritivnim vrednostima, jer se nutritivni sadržaj može neznatno razlikovati od proizvoda do proizvoda. U proseku, jedna porcija komercijalnog humusa od 100 grama ima:
kalorije: 237 proteini: 7,78 g masti: 17,8 g ugljeni hidrati: 15 g vlakna: 5,5 g gvožđe: 2,54 mg kalcijum: 47 mg folat: 48 mcg magnezijum: 75 mg kalijum: 312 mg ukupno polinezasićenih masnih kiselina: 8,81 g ukupne mononezasićene masne kiseline: 5,34 g Rizici konzumiranja humusa Možda neće svi moći da uživaju u humusu. Neke osobe možda imaju alergiju na leblebije. Iako ovakve alergije nisu uobičajene, svaka hrana može izazvati alergijske reakcije.
Humus je zdrav, ukusan namaz, ali na njegove nutritivne prednosti može uticati način na koji se priprema.
U tradicionalnim receptima, kuvan leblebije ispasiraju se u pire i mešaju sa drugom antiinflamatornom superhranom – uključujući ekstra devičansko maslinovo ulje, tahini, beli luk i limun. Dodavanje slatkih sastojaka, poput kakaoa i šećera, za pravljenje humusa kao deserta često je zdravija opcija nego druge slatke poslastice.
Međutim, ako kupujemo već pripremljeni humus treba da izaberemo brendove koji na etiketi navode ekstra devičansko maslinovo ulje umesto, recimo, sojinog ulja. Ne kupujte humus koji sadrži konzervanse, kao što su kalijum sorbat i natrijum benzoat.
Saveti za konzumiranje humusa Ako jedemo humus kao užinu i želimo da dobijemo maksimalne zdravstvene pogodnosti treba da ga uzimamo sa svežim, sirovim povrćem, a ne sa čipsom ili krekerima. Da bismo napravili zdrav humus, u blenderu treba da pomešamo sledeće sastojke dok ne dobijemo željenu konzistenciju:
1 konzerva (425 gr) leblebija, oceđenih i ispranih 2 kašike limunovog soka (svežeg ili flaširanog) 1½ kašika maslinovog ulja 2 kašike vode 1 čen belog luka ili 1/4 kašičice belog luka u prahu 1 kašika tahinija (pasta od susama) U humusu možemo da uživamo i na druge načine:
kao kremastom prelivu za salatu ili kao alternativi majonezu za salate od pasulja, piletine, jaja i tunjevine za zgušnjavanje sosova, supa, pire krompira ili kaše od karfiola kao prelivu za povrće ili krompir pečeno u rerni Bez obzira na to kako više volite da ga jedete, humus je ukusan i zdrav način da u svoju ishranu unesete više biljnih proteina, vlakana i hranljivih materija.
Članak Da li humus mogu da jedu osobe sa dijabetesom? se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.