Čula vida i mirisa su povezana?

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čula vida i mirisa su povezana?

Elektrostimulacija dela mozga zaduženog za čulo vida može popraviti i čulo mirisa pacijenta, pokazala je nedavna kanadska studija.

Istraživači sa Neurološkog instituta u Montrealu smatraju da je to dokaz da su ta dva čula međusobno povezana.

Vođa istraživanja dr Kristofer Pek kaže da je njihov cilj bio da steknu uvid u to kako ljudi stiču celovitu sliku sveta na osnovu informacija koje dobijaju putem čula.

Naročito su se fokusirali na to da li >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aktiviranje jednog dela mozga zaduženog za neko od čula može uticati na druge senzacije.

Otkrili su da je električnim stimulisanjem vizuelnog korteksa došlo do poboljšanja čula mirisa kod ispitanika.

Naučnici se nadaju da bi jednog dana to otkriće moglo da pomogne osobama sa neurološkim oštećenjima i povrati im neko od oštećenih čula.

„S druge strane, poboljšanja su minimalna i još ne znamo da li su dugotrajna", objašnjava Pek. „Možda je reč o minutima ili satima, ali ako bismo mogli da produžimo takav efekat, ovo otkriće može imati izuzetnu relevantnost u budućem lečenju".

Johan Lundstrom, saradnik na istraživanju, kaže da nije iznenađen takvim rezultatima.

„Međutim, ono što me je zateklo je koliko su čula usko povezana i koliko su senzorni organi razvijeni da dopunjuju jedan drugi. Ni jedno čulo nije izolovano", objašnjava on.

Foto: coudron / www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.