Cjepivo nije za alergične na jaja

Izvor: B92, 09.Jan.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cjepivo nije za alergične na jaja

Protiv gripe ne smiju se cijepiti alergični na jaja! Ova rečenica koju proteklih dana često izgovaraju liječnici kad govore o cijepljenju izazvala je velike nedoumice kod onih koji se namjeravaju zaštititi od gripe.

Mnogi ne znaju da su glavna sirovina za proizvodnju cjepiva upravo kokošja jaja pa je logično da oni koji su na njih alergični ne smiju dobiti cjepivo jer im ono može ugroziti zdravlje.

Riječju, jedno jaje stvara jednu dozu cjepiva. - Virus gripe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razmnožava se na pilećim embrijima i premda se cjepivo prije uporabe pročišćava, proteini mogu ostati u tragovima. Kako je kod alergičara ponekad dovoljan mali poticaj za akutnu alergiju, preporučuje se da se oni ne cijepe - ističe epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Borislav Aleraj.

Dodaje, primjerice, da kad se radi o astmatičarima, gripa može imati vrlo teške posljedice pa se nerijetko rade dodatna alergološka ispitivanja kod takvih osoba kako bi se isključila alergija na jaja i ipak cijepilo pacijenta. Liječnik mora svakog pacijenta pitati je li alergičan i na što kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Nakon što dozna da pacijent nije alergičan na jaja, ali jest na neku drugu tvar, liječnik provjerava ima li u cjepivu potencijalnog alergena za konkretnu osobu. Liječnik također mora utvrditi ima li pacijent možda povišenu temperaturu zbog primjerice viroze jer se i u tom slučaju cijepljenje mora odgoditi. Prema najnovijim podacima HZJZ-a, u Hrvatskoj je dokazano 550 slučajeva gripe H1N1.

Od tog broja polovica oboljelih je očekivano u Zagrebu. Ostali su slučajevi gotovo ravnomjerno prijavljivani posljednjih dana u svim županijama gdje je prosječno registrirano dvadesetak oboljelih.

Izvor: jutarnji.hr

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.