Cistitis − zapaljenje mokraćne bešike

Izvor: Studnel.com, 19.Okt.2015, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cistitis − zapaljenje mokraćne bešike

Najčešći uzročnici zapaljenja mokraćne bešike su bakterije, i to: stafilokoke, streptokoke, bacili i bacillus proteus. Ovi mikrobi u mokraćnu bešiku mogu ući spolja kroz uretru, mogu da nastanu od infekcija ženskih polnih organa, iz bubrega ili iz crevnog trakta. Osim prisustva mikroba, cistitis može nastati i kao sekundarna komplikacija primarnih bolesti urinarnog trakta, kao što su: kamen u bubregu, ureteru ili bešici, tumori bubrega ili bešike, povećana >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << prostata i cistoskela kod žena.
Pojava i intenzitet simptoma cistitisa zavisi od vrste zapaljenja bešike. Akutni cistitis se manifestuje iznenadnim bolom pri mokrenju i prisustvom gnoja i krvi u mokraći, koja ima neprijatan miris. Hronični cistitis se javlja slično kao i akutni oblik ovog oboljenja, ali je blaži, duže traje i učestaliji je. Intersticijalni cistitis obično se javlja kod starijih žena kod kojih je zadebljan zid mokraćne bešike, čime je smanjen kapacitet ovog organa.

Foto: www.excretorysystemdiseases.com
Lečenje cistitisa zavisi od intenziteta simptoma. Akutni cistitis se leči davanjem odgovarajućih antibiotika − utvrđenim na osnovu antibiograma iz urinokulture, uzimanjem većih količina tečnosti, odmorom u postelji, izbegavanjem alkoholnih pića. Akutni simptomi mogu nestati za nekoliko dana ukoliko se preduzme odgovarajuće lečenje.
Dijagnoza se postavlja otkrivanjem ćelija gnoja, bakterija i krvi u mokraći, na osnovu anamneze, kliničke slike i urografije.
Izvori: www.stetoskop.info, www.ordinacije.info.

cistitismokracna besikaurinurinarne infekcije

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.