Činjenice o belom luku koje niste znali

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činjenice o belom luku koje niste znali

Skoro svi znaju koje su prednosti belog luka ali u ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati...

50 čenova luka protiv prehlade?

Beli luk leči bolje od antibiotika

Belim lukom protiv raka pluća


Sakupili smo retko poznate činjenice i otkrića o belom luku koje će vam pomoći da što bolje razumete ovu biljku i da vam ona što korisnije posluži.

- Sirov, sveže naseckan ili samleven beli luk >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima najbolji učinak na čovekovo zdravlje. Ako ne možete da podnesete njegov miris i morate da ga kuvate, moraćete da upotrebiti barem četiri i po četiri glavice belog luka kako bi on imao jednak učinak.

- Iako se beli luk ponekad naziva "smrdljiva ruža", baš on može da izleči biljku ruže od napada lisnih ušiju. Jednostavno pomešajte mleveni beli luk sa vodom i dobijenom tečnošću poprskajte ružine listove.

- Neprijatnog mirisa nakon konzumiranja belog luka, rešićete se ako popijete limunov sok ili pojedete nekoliko kriški limuna a dobro radi i šolja čaja od nane.

- Miris belog luka najintenzivniji je nakon što ga nožem usitnimo ili sameljemo.

- Ako beli luk nanesemo na rane, one brže zarastaju. Tokom Prvog svetskog rata ovu metodu su naširoko koristili britanski vojnici.

- Naseckan sirovi beli luk, kad ga nežno utrljamo na ciljano područje, može izlečiti čir. Tajna je u moćnom sastojku pod imenom alicin, koji beli luk čini jednim od najboljih antioksidansa među namirnicama.

- Proklijali beli luk gubi neke od svojih zdravstvenih prednosti, ali se i dalje može koristiti.

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Pensilvaniji pokazalo je da sastojak pod imenom dialil sulfid u belom luku može da smanji broj ćelija raka creva. Drugo istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Vašingtonu pokazalo je da je pomenuti sastojak sto puta delotvorniji od ostalih antibiotika u smanjivanju probavnih tegoba uzrokovanih bakterijama.

Koja je idealna količina belog luka koja će se pobrinuti za vaše zdravlje? Univerzitet u Merilendu preporučuje dnevnu dozu od dva do četiri grama sveže naseckanog belog luka; 600 do 1.200 mg dnevnog unosa ekstrakta belog luka; dve tablete od 200 mg tri puta dnevno ako je reč o duboko zamrznutom belom luku; 4 ml dnevno ako govorimo o tečnom ekstraktu; 20 ml dnevno tinkture ili 0,03 do 0,12 ml tri puta dnevno ako koristite ulje belog luka.

Koliko god čudesan bio, beli luk ipak nije za svakoga. Trebalo bi da ga izbegavaju oni koji koriste lekove za razređivanje krvi jer beli luk pomaže zgrušavanje krvi. Takođe, beli luk ne bi trebalo konzumirati pre operacije.

Foto1: nksz/www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Činjenice o belom luku koje sigurno niste znali

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Sep.2013, 09:00

Gotovo su svi upoznati sa zdravstvenim prednostima koje nam pruža beli luk, ali o ovoj čudesnoj biljci postoji toliko informacija koje je korisno znati.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.