Četiri namirnice koje obnavljaju crevnu floru

Izvor: B92, 08.Apr.2023, 18:51

Četiri namirnice koje obnavljaju crevnu floru

Posle uzimanja antibiotika lekari savetuju da je važno obnoviti "dobre bakterije" u crevima a to će najbolje uraditi nekoliko prehrambenih namirnica. Ako to više volite da uradite prirodno, uz pomoć ishrane, umesto da uzimate suplemente, dobro je znati da postoji mnogo namirnica koje mogu da pomognu u obnavljanju crevne flore.

Posle uzimanja antibiotika treba obnoviti "dobre bakterije" u crevima

Među namirnicama, koje se preporučuju posle lečenja antibioticama, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao post-antibiotska ishrana, nalaze se one koje deluju kao probiotici, a kao najdelotvornije izdvajaju se jogurt, kiseli kupus, badem i beli luk.

Jogurt je verovatno najpoznatija probiotička hrana i svakako je jedna od najboljih namirnica nakon uzimanja antibiotika. Mleko se transformiše u jogurt kroz proces fermentacije, koji koristi žive probiotske bakterije kao što su Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Pored toga, drugi laktobacili kao i bifidobakterije takođe se ponekad dodaju tokom ili nakon procesa kultivisanja.

Probiotičke kulture, koje se koriste za pravljenje jogurta, ostaju žive i aktivne u konačnom proizvodu. Međutim, pasterizacija i neki drugi procesi, kreirani da produže rok trajanja jogurta mogu da "ubiju" probiotske bakterije koje su dobre za zdravlje.

Kiseli kupus je fermentisan u sopstvenom soku uz pomoć različitih bakterija mlečne kiseline. Prema studiji objavljenoj u Applies and Environmental Microbiology, sirovi kiseli kupus može da sadrži više od 13 različitih vrsta probiotičkih bakterija. Svaka tura kiselog kupusa može da sadrži različite proporcije različitih sojeva bakterija, koje su dobre za creva, što zauzvrat može da pomogne da se promeni, obnovi crevna flora.

Međutim, nije svaki kiseli kupus isti po pitanju dejstva i mogućnosti obnavljanje dobrih bakterija nakon uzimanja antibiotika. U mnogim slučajevima, industrijski kiseli kupus u teglama je termički obrađen i pasterizovan, čime se uništavaju korisne bakterije. Ali, ako kiseli kupus kupujete, a ne pravite ga sami, obavezno proverite da li je na etiketi navdeno da je "sirov" ili "nepasterizovan".

Beli luk je još jedna dobra namirnica, koju treba uvrstiti u ishranu nakon tretmana antibioticima zato što je odličan izvor prebiotika. Prebiotici su nesvarljivi ugljeni hidrati koji pomažu probiotičkim bakterijama da rastu i "cvetaju" u sistemu za varenje. U stvari, prebiotike treba doživeti kao "hranu" za probiotike. Preporuke u vezi sa idealnom količinom prebiotika u ishrani dosta variraju, ali u većini slučajeva kreću se od 4 do 8 grama za opšte zdravlje probave, a do 15 grama ili više preporučuje se onima koji imaju poremećaj varenja. Na primer, 3 velika čena belog luka obezbeđuju oko 2 grama probiotika.

Kalifornijski naučnici otkrili su da fino mleveni bademi značajno povećavaju nivo određenih korisnih crevnih bakterija. Utvrđeno je da preparat badema gubi svoj prebiotički efekat, jer je uklonjen sadržaj masti, što ukazuje da probiotičke bakterije za rast koriste samo lipide u bademima. Ali, postoji i još jedan razlog zašto se bademi nalaze na ovoj listi najboljih namirnica nakon terapije antibioticima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.