Izvor: eKlinika.rs, 18.Okt.2020, 16:58

Čaj od kantariona ublažava simptome depresije

Kantarion, ili gospina trava, od davnina je poznat kao lek za najrazličitije bolesti. Raste na pašnjacima, livadama, kamenitim liticama, a cveta od maja do avgusta, u zavisnosti od podneblja. Može da dostigne visinu do 60 cm, ima specifičan miris, gorak ukus, a oboluje gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom, kolinom i vitaminom C.
Poslednjih godina kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo za ublažavanje simptoma depresije. Postoje, naime, brojna naučna istraživanja koja >> Pročitaj celu vest na sajtu eKlinika.rs << potvrđuju da hiperforin, važan sastojak kantariona, sprečava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Zahvaljujući tome, ova moćna biljka ublažava simptome depresije i pozitivno utiče na stanje našeg duha.
Pomaže i kod nesanice Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu tokom sna, pa se zato ova biljka može koristiti i kao efikasan, a prirodan lek protiv nesanice.
Osim toga, kantarion daje dobre rezultate u lečenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida…
Prirodni lek daje dobre rezultate u lečenju gastritisa, čira na želucu, bolesti bubrega, jetre, slezine i bešike, opekotina, hemoroida, nesanice
Takođe treba napomenuti da se hipericinu, najznačajnijoj aktivnoj komponenti kantariona, pripisuje najviše lekovitih svojstava. On sprečava razvoj bakterija i virusa i tako smiruje upalne procese u organizmu.
Može kao čaj, ulje, tableta, čak i vaginaleta Kanatrion se koristi se u obliku čaja, ulja, kapi, kapsula, tableta, vaginaleta… Čaj od kantariona odličan je za saniranje upalnih i bolnih stanja unutrašnjih organa. Ako na pakovanju nije drugačije naglašeno, čaj od kantariona se sprema od 200 grama ključale vode i kašičice suvog cveta i lista biljke. Poklopljen treba da odstoji bar 10 minuta i pije se nezaslađen nekoliko puta dnevno.
S druge strane, ako se od kantariona pravi ulje za opekotine i rane, četiri velike kašike cvetova kantariona sipajte u teglu i ostavite da odstoje jedan dan, da malo svenu. Prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedelja. Uljem mažite rane, osipe, opekotine, hemoroide…
Kantarion je dobar i za varenje, kao dodatak belom vinu, i to tako što četrdeset grama cvetova kantariona prelijete litrom kvalitetnog belog vina i ostavite da stoji na toplom mestu mesec dana. Zatim jednostavno procedite i pijete dve čašice dnevno pre jela.
Neke studije ukazuju na to da kantarion sprečava i razvoj malignih ćelija, ali ovakvo dejstvo još nije klinički potvrđeno.
 
Članak Čaj od kantariona ublažava simptome depresije se pojavljuje prvo na eKlinika.

Nastavak na eKlinika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta eKlinika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta eKlinika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.