Brza hrana uvećava rizik za rak dojke

Izvor: B92, 03.Dec.2013, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza hrana uvećava rizik za rak dojke

Konzumiranje većih količina brze hrane u mladosti može povećati šanse za razvijanje raka dojke, saopštili su naučnici.

Ova vest je saopštena pre nekoliko dana, a naučnici su saopštili da su uočili veoma jaku vezu između unošenja hrane sa visokim procentom masti u toku puberteta sa ubrzanjem pojave raka dojke.

Tinejdžerke koje preteruju u brzoj hrani tako će se naći u grupi koja će imati veći rizik, da se kod njih neke od agresivnih vrsta kancera pojave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ranije, dodaje se u saopštenju.

Sproveden studija tvrdi da je u suštini važnije od toga da li su devojčice gojazne važnija količina unetih masti u organizam.

Pretklinička ispitivanja su pokazala da pre nego što se tumori pojave, nastaju promene u grudima koje uključuju rast ćelije i promene u imunim ćelijama.

Ove promene se nastavljaju i tokom odrastanja i mogu da vode ka prekanceroznoj leziji - ranoj fazi tumora, a takođe je ustanovljeno da devojčice koje unose visoki procenat masti kroz brzu hranu imaju različit "genski potpis", koji je u vezi sa mnogo težim oblicima raka dojke.

Naučnici su saopštili da je ovo veoma važno otkriće, jer iako kancer nastaje usled nasumične mutacije, "genski potpis" ukazuje i na prisustvo bazalnog kancera koji pokazuje značajan i jak uticaj brze hrane na razvoj dojki.

"Ovakve vrste kancera su mnogo agresivnije i uobičajeno se pojavljuju kod mlađih žena i moglo bi da nam jako pomogne u daljoj borbi protiv ove bolesti", saopštila je profesorka Sandra Haslam.

Ovo istraživanje bi moglo da pomogne i u povećanju svesti ljudi, kada je brza hrana i njeno nekontrolisano konzumiranje u pitanju.

"S obzirom da ovo naše istraživanje ne obuhvata posledice koje po zdravlje donosi gojaznost, ono je mnogo relevantnije za veći segment populacije od samo onih koji imaju problema sa težinom. To pokazuje da je glavni krivac masnoća sama po sebi, a ne debljanje", reako je Ričard Švarc koji je bio član istraživačkog tima.

Naučnici takođe veruju da zasićene životinjske masti mogu biti štetne, čak iako se u kasnijem uživotu čovek pridržava ishrane sa malom količinom masti, jer je velika količina pojedene u mladosti već imala dosta vremena da razvije štetne posledice.

Stoga oni preporučuju izbegavanje preteranog konzumiranja brze hrane u mladosti, jer bi to moglo da smanji rizik za pojavljivanje raka dojke, ali naglašavaju da će za ustanovljavanje još čvršćih veza o štetnosti takve hrane biti potrebno sprovesti u budućnosti još temeljnija istraživanja.

Foto: freedigitalphotos.net/tiverylucky

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.