Britanke, žene koje najviše piju u trudnoći

Izvor: B92, 12.Apr.2017, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanke, žene koje najviše piju u trudnoći

Buduće mame iz Velike Britanije ne prihvataju savet "da se treba izbegavati alkohol tokom trudnoće", ističu naučnici. Istraživanje sprovedeno u 11 Evropskih zemalja na uzorku od 7.905 žena pokazalo je da čak 28,5 odsto žena iz Velike Britanije konzumira alkohol u trudnoći.

Lekari smatraju da alkohol treba izbgavati tokom trudnoće, jer može ozbiljno da utiče na razvoj bebe, poveća rizik od pobačaja, privremenog porođaja, niske porođajne težine i stvori poteškoće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pri učenju. Iako se konzumiranje alkohola u Francuskoj i Poljskoj nalazi na istom nivou sa Velikom Britanijom, njihov procenat žena koje piju alkohol u trudnoći je iznenađujuće manji.

"Mogu postojati razlike u nacionalnim smernicama, edukativnim kampanjama, roditeljskoj brizi ili odnosu prema upotrebi alkohola, tokom trudnoće", kaže glavni istraživač i profesor Hedvig Nordeng iz Norveškog Instituta za javno zdravlje.

Posle Velike Britanije, države sa najvećim procenatom žena koje piju u trudnoći su: Rusija (26.5%) i Švajcarska (20.9%). Države koje su imale najmanji procenat su: Norveška (4.1%), Švedska (7.2%) i Poljska (9.7%).

Žene koje su priznale da piju alkohol tokom trudnoće su generalno starije, visoko obrazovane i zaposlene. Takođe, postoji velika šansa da su pušile cigarete pre trudnoće.

"Možemo pretpostaviti da su glavni faktori socijalni i kulturni", rekla je doktorka Anđela Lupateli sa Univerziteta u Oslu.

"S jedne strane ženski stavovi a sa druge nacionalne smernice u vezi sa alkoholom, mogu uticati na ponašanje trudnica koje piju alkohol", navodi ona.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Britanke najviše piju u trudnoći, Poljakinje najmanje

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2017, 08:39

Buduće mame iz Velike Britanije ne prihvataju savet "da treba izbegavati alkohol tokom trudnoće", ističu naučnici...Istraživanje sprovedeno u 11 evropskih zemalja na uzorku od 7.905 žena pokazalo je da čak 28,5 odsto žena iz Velike Britanije konzumira alkohol u trudnoći...Lekari smatraju da...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.