Brijanje pazuha - da ili ne?

Izvor: B92, 05.Jan.2016, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brijanje pazuha - da ili ne?

Večite dileme savremenih muškaraca tiču se uklanjanja malja. Šta o tome misle stručnjaci?

Profesor Des Tobis, biolog Univerziteta Bredford u Velikoj Britaniji, otkrio je za Dejli mejl da su dlačice na telu dobre i za muškarce i žene.

MALJAVIM MUŠKARCIMA RANE BRŽE ZARASTAJU?

Folikuli dlake su puni matičnih ćelija, koje su vitalne u zarastanju i isceljivanju kože i imaju povezanost sa krvnim sudovima, nervima i masnim naslagama. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Ukoliko uporedite ranu u unutrašnjosti čovekove ruke, gde su folikuli dlake duži i brojniji, sa ranom na spoljašnjoj strani ruke, primetićete da će rana u unutrašnjosti ruke bolje zarasti zbog većeg broja matičnih ćelija i snabdevanja krvlju nasuprot drugih faktora", kaže Tobis.

ĆELAVI MUŠKARCI SU U PROBLEMU?

Ovo su loše vesti za ćelave muškarce, koji imaju osetljiviju kožu glave i čije su rane osetljivije, teže zarastaju i moraju se više paziti sunca.

PRIRODNI MIRIS MALJAVIH MUŠKARACA ATRAKTIVNIJI LEPŠEM POLU?

Dlačice na telu mogu da imaju veliku važnost kod privlačenja suprotnog pola, budući da miris dlačica ispod pazuha posebno deluje na suprotan pol.

"Kod drugih sisara, dlačice na telu su veoma važne u širenju mirisa, poput feromona, hemikalija koje privlače druge. Da li ih ljudi imaju previše pomalo je kontroverzna ideja, ali brijanje ispod pazuha može da bude potencijalni krivac za to što se mirisi ne rašire u vazduh tako brzo", kaže Tobis.

izvor: men's health

foto: flickr.com/milkboymedia

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.