Bolje sprečiti nego lečiti

Izvor: S media, 18.Maj.2010, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolje sprečiti nego lečiti

Strije narušavaju izgled tela, a borba protiv njih je duga i neizvesna. Da biste sprečili njihov nastanak, jedini lek je pravovremena zaštita.

Strije su uz celulit glavni neprijatelj ženskog tela, iako ni muškarci nisu pošteđeni ovih brazdi. Njihov nastanak je poznat. Kada se srednji sloj kože zbog promena usled povećanja ili smanjenja težine, trudnoće, puberteta, povećanja mišićne mase rastegne, dolazi do smanjene elastičnosti, što dovodi do pucanja elastičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << vlakana.

Tada nastaju brazde koje nimalo lepo ne izgledaju i borba da bi one nestale postaje duga i ne garantuje rezultate. Zato kožu treba negovati da se strije ne bi pojavile. Ono što je sigurno jeste da godine ne igraju ključnu ulogu kada je reč o pojavi strija. A tu nema veze da li živite zdravo ili ne, da li ste muško ili žensko, jednostavno imaju ih i sportisti i domaćice, mlade devojke i već zrele žene.



Počnite na vreme...


Nega mora da krene od puberteta zbog delovanja hormona, a upravo su hormoni glavni uzročnici pojave strija. Zato je zaštita najbolji način da se strije ne pojave. U zavisnosti od tena, strije su ružičaste, crvenkastosmeđe ili tamnosmeđe linije, dok kasnije dobijaju ljubičastu nijansu. Vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona kože. Javljaju se bilo gde na telu gde je došlo do rastezanja kože, a najčešće tamo gde se talože masne naslage: na stomaku, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici. Od kozmetičkih preparata za negu tela treba odabrati one koji povećavaju elastičnost kože i obnovu vlakana. Najbolje je izabrati dobru hidratantnu kremu za telo, bogatu ekstraktom biljaka koje poboljšavaju strukturu vlakana kože.



Kada koristiti kremu?


Uveče i ujutro, posle kupanja ili tuširanja. Na dobro osušenu kožu treba naneti sloj kreme lagano masirajući kako bi koža dobro upila kremu. Posebnu pažnju treba posvetiti kritičnim delovima tela.

Da li može da se primeni dijeta protiv strija?

Koliko je poznato, ne postoji režim ishrane koji bi sprečio pojavu ružnih brazdi po telu. Ali poznato je da jogurt, voće i povrće (naročito mahunarke) sadrže vitamine, soli i belančevine koji pomažu da se koža obnovi.

Što ako su strije već tu?

Nema mesta očaju, jer se može preduzeti još štošta. Ako su brazde ružičaste boje, odmah upotrebite vlažnu i hranljivu kremu za telo. Najdelotvornije su hidratantne kreme s biljnim uljima, pre svega bademovim, koje pojačavaju elastičnost kože. Da biste došli do željenih rezultata, terapija mora da traje najmanje tri meseca.



Šta ako su strije dobile sedefastu nijansu?


Onda se treba obratiti stručnjaku. U tom slučaju pomaže profesionalna kozmetičarka koja raspolaže odgovarajućim preparatima. Potrebno je kožu obnoviti tretmanima koji je hrane i vraćaju joj elastičnost. Učinci tretmana laserom i mikroabrazije su trenutni i opet sve zavisi od vas. Da bi koža izgledala negovano, potrebna joj je stalna nega. Uvek, ali uvek je hranite, negujte i održavajte najpoželjniju telesnu težinu. Jedino tada nećete imati nikakvih problema sa strijama.

Izvor: Press Online

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.