Bebe mogu da razlikuju dobro i zlo

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bebe mogu da razlikuju dobro i zlo

Sa šest meseci bebe jedva mogu da sede, ali im je toliko života dovoljno da počnu da razlikuju dobro i zlo. Tako bar tvrde psiholozi koji su istraživali osećaj moralnog koda kod beba.

Neverovatni rezultati do kojih su došli ukazuju na to da ljudska bića nisu rođena "praznih glava", kako se to obično misli, pa tako iskustvo i nasledstvo nisu jedino što utiče na našu sposobnost razlikovanja dobra i zla. Sve to se povezuje u mozgu već od rođenja.

"Ljudi imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rudimentarno čulo za moral od samog početka života. Uz pomoć eksperimenata mogli smo da vidimo začetke moralnog razmišljanja, rasuđivanja i osećaja čak i u toku prve godine života." kaže profesor Pol Blum, psiholog sa Univerziteta Jejl u Konektikatu, čije odeljenje je rukovodilo istraživanjem nad bebama.

"Neki osećaji dobra i zla su izgleda u kostima", rekao je ovaj naučnik za "Njujork Tajms".

Istraživanje je sprovedeno nad bebama starosti između šest i 12 meseci uz pomoć "dobrih" i "loših" zečeva - igračaka.

Izvor - Sarajevo x

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.