Batine stvaraju agresivce

Izvor: B92, 19.Apr.2010, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batine stvaraju agresivce

Deca koja redovno dobijaju batine u trećoj godini života izložena su velikoj opasnosti da postanu agresivnija kada napune pet godina, pokazali su rezultati američkog istraživanja o posledicama nasilja nad decom, objavljenog u naučnom časopisu "Pidijatriks" (Pediatrics).

Naučnici s univerziteta Tulan u Lujzijani došli su do tog zaključka obavivši anketiranje 2.500 majki, objavio je francuski nedeljnik "Nuvel observater".

Polovina među njima (45,6 odsto) izjavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da prethodnog meseca nije udarila dete, dok je 27,9 odsto izjavilo da su to učinile jednom ili dva puta, dok je više od četvrtine reklo da su to uradile više od dva puta.

Istraživanje je potom pokazalo da su deca koja su dobijala batine, za razliku od one kojoj to nije činjeno, kada su napunila pet godina počela da se ponašaju surovo, zlobno i da viču na druge.

Naučnici, zato, podsećaju roditelje da postoje i drugi načini kažnjavanja dece, osim fizičkog. Oni predlažu "slanje u ćošak" kao bolju vaspitnu meru od fizičkog kažnjavanja, jer taj postupak daje vremena detetu da razmisli o svom ponašanju i njegovim posledicama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.