Bamija - čudotvorni gospini prsti

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bamija - čudotvorni gospini prsti

Lekovita priroda - Bamija održava normalan nivo holesterola u krvi, uspostavlja dobro varenje i stabilizuje nivo šećera. Podmlađuje kožu, pospešuje regeneraciju njenih tkiva.

Maska za lice

Od bamije može da se napravi izvanredna maska za lice. Šaku povrća (količinu odredite sami) skuvati u vodi dok ne omekša u potpunosti, potom izgnječiti, sačekati da se ohladi i naneti na lice. Nakon pet minuta lice se ispere. Dobro upućeni tvrde da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << efekat njenog delovanja vidljiv odmah.

Foto: Rebecca Wilson/Flickr.com

Bamija (Abelmoschus esculentus), jedna od najstarijih zdravih namirnica, na velika vrata vraća se u jelovnike brojnih kuhinja. Ipak, o njoj se i dalje stidljivo govori, jer većina ne zna ni kako izgleda, ni kakvog je ukusa, niti šta sve poseduje. A okra ili gospini prsti, kako je još zovu, u ishrani je korišćena još pre tri i po milenijuma, naročito u faraonskom Egiptu.

Za njen izuzetan uticaj na glatkoću i zategnutost kože znala je i Kleopatra, a drevni zapisi govore da se u dolini Nila uzgajala vekovima pre Hrista. Zbog afrodizijačkih svojstava bila je omiljeno jelo begova, o čemu najbolje svedoči čuvena begova čorba i bajramska bamija.

Ova trajna biljka iz porodice sleza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuvanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih semenki, izuzetno bogatih belančevinama i mastima.

Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.

Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.

Foto: Alice Henneman/Flickr.com

Sadrži i brojne minerale i vitamine, posebno iz grupe B, (najviše B1 i B2 i B6) važne za održavanje sigurne i zdrave trudnoće. Proizvodeći folate, sprečava pojavu urođenih mana i pomaže da plod raste i razvija se normalno.

Vitamin C, kojeg takođe ima u zavidnim količinama sprečava nastanak dijabetesa, odnosno ublažava simptome ukoliko se bolest ispoljila. Delotvoran je i u slučaju astme i drugih respiratornih problema. Vitamin C iz bamije, takođe, podmlađuje kožu, pospešuje rast i regeneraciju njenih tkiva i na taj način poboljšava produkciju kolagena.

Sadrži i polisaharide koji deluju stimulativno na organizam i krvotok, pa samim tim, dovode do boljeg rada mozga, odnosno memorije i kognitivnih sposobnosti.

U bamiji se nalazi i mnoštvo antioksidanasa, od kojih je posebno važan rutin jer doprinosi čvrstini malih krvnih sudova, kao i kvercetin koji čuva disajne puteve, jer pomaže eliminaciji sluzi.

Zvanična istraživanja potvrdila su da redovno konzumiranje bamije smanjuje rizik od nastanka bubrežnih bolesti, posebno uzrokovanih dijabetesom. S obzirom na to da je prebogata dijetetskim vlaknima, pospešuje zdravlje debelog creva, ali i čitavog probavnog trakta. A važan pratilac vitamin A doprinosi očuvanju zdravlja celokupne sluzokože ovih organa, kao i njihovo normalno funkcionisanje.

Izvor: Novosti.rs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.