Astma utiče na ponašanje i učenje?

Izvor: B92, 09.Nov.2012, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Astma utiče na ponašanje i učenje?

Rezultati istraživanja Univerzitetske dečje bolnice u Šarlotvilu pokazuju da 12 odsto dece sa astmom ima poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD) u poređenju sa upola manjim procenton dece među zdravom populacijom.

Na osnovu proučavanja više od 100.000 dece i tinejdžera s astmom, dr Džejms Blekmen iz Univerzitetske dečje bolnice u Šarlotvilu je zaključio da imaju povećen rizik obolevanja od poremećaja ponašanja i učenja.

Kako prenosi portal "Moj doktor", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rezultati objavljeni u "Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics" pokazuju da je učestalost depresije i teskobe 9 odsto kod astmatičara, a četiri odsto kod zdrave dece.

Prisutnost poremećaja ponašanja i vladanja je 11 odnosno 5 odsto kod neastmatičara, a takođe se među astmatičarima javljaju poteškoće učenja u učestalosti od 15 odsto, za razliku od samo devet odsto među decom bez zdravstvenih problema.

"Terapija astmatičara je kompletan paket koji obvezuje lekare, roditelje i nastavnike. Roditelji moraju biti u stalnom kontaktu s nastavnicima po pitanju stanja svog deteta u školi, njegovim zdravstvenim tegobama, ali i mogućnostima da ih zlostavljaju druga deca što treba na vreme iskoreniti", izjavio je dr Blekmen.

Deca astmatičari uglavnom žive u socijalno i ekonomsko neodgovarajućoj okolini što podstiče njihove tegobe i smanjuje mogućnosti lečenja. Lečenje astme ne podrazumeva samo lekove, već psihološki, fizički i socijalni kontinuiran rad s pacijentom i njegovom porodicom.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.